Невралгията представлява краткотрайна, често рецидивираща болка в определена част на тялото или по протежение на специфичен нерв. Характерът на болката често се описва като изгарящ, пронизващ или подобен на преминаване на електрически ток.

 

Сама по себе си невралгията не представлява заболяване, а по-скоро симптом на увреда или специфично засягане на определен нерв в човешкото тяло. Съществуват много видове невралгия, в зависимост от вида на засегнатия нерв, частта от тялото, която инервира или подлежащата причина. Една от най-често описваните невралгии е т.нар. тригеминална невралгия, отговорна за поява на болезненост в едната страна на лицето.


 

Болката при невралгия, за разлика от ноцицептивната болка, не се дължи на стимулация на т.нар. болкови рецептори и поради тази причина не се повлиява от стандартно изписваните болкоуспокояващи средства. Промяна в структурата или функцията на „болезнените” нерви, вероятно поради увреда, заболяване или компресия на нерва, е причина за появата на невралгия.

 

Мембраностабилизиращите медикаменти като габапентин или антиепилептични средства се използват за овладяване на този вид болка. Дейстивето им се дължи на потискане на електрическите импулси, провеждани от нервите и съответно потискане на болковите сигнали. В някои случаи, когато консервативната терапия не помага, е показана и оперативната намеса.

 

Кои хора са застрашени от поява на невралгия?

 

Практически всеки човек може да изпита признаците на лека невралгия в определен момент от живота си, но обикновено епизодът на болка е краткотраен и често самоограничаващ се в рамките на няколко дни. Някои видове невралгия обаче могат да продължат по-дълго, довеждайки до сериозно понижаване на качеството на ежедневно функциониране на човека. Възрастните пациенти са значително по-сериозно застрашени от поява на невралгия, но, в действителност, хората от всяка възраст могат да бъдат засегнати.

 

Кои са признаците за поява на невралгия?

 

Основни характеристики на невралгията са:

 • Болката обикновено е локализирана;
 • Характерът на болката е изгарящ или пронизващ, в зависимост от засегнатия нерв;
 • Засегнатата част от тялото е чувствителна на допир, като всяко притискане може да се възпиеме като болка;
 • Функцията на засегнатата част от тялото обикновено е запазена;
 • Може да е налице мускулен спазъм в засегнатия участък.

Кои са възможните причини за поява на невралгия?

 

В голяма част от случаите точната причина за поява на невралгия може да не се установи.

 

Възпаление на нерва е сред най-често срещаните откриваеми причини за поява на невралгия. Основните причини за появата на неврит са:

 • Херпес зостер – т.нар. постехерпетична невралгия, която е една от най-често срещаните форми на невралгия. Болката може да се задържи дълго след изчезване на характерния обрив, особено в случаите на засягане на лицето;
 • Инфекция – нервът може да бъде засегнат от равиваща се в близост инфекция, например зъбен абсцес;
 • Натиск или увреда на нерва – при наличие на счупени кости, патология на междупрешленните дискове (т.нар. ишиас), туморни процеси;
 • Сифилис, множествена склероза, диабет и др.

Как се поставя диагнозата?

 

Не съществува специфичен тест за доказване наличието на невралгия. Диагностичният алгоритъм цели изключване наличието на подлежащ процес, който може да е отговорен за появата на невралгия. Неврологичен статус, с цел определяне на засегнатата зона и съответно вида на засегнатия нерв, консултация с дентален специалист, с цел откриване на евентуална зъбна патология и в частност абсцес, пълна кръвна картина с цел откриване на евентуална инфекция и рентгенография за евентуално наличие на компресия на нерва са сред първите етапи от диагностичното обследване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението?

 

Терaпевтичните възможности включват:

 • Лечение на подлежащата причина, в случаите че се открива такава;
 • Болкоуспокояващи медикаменти като ацетилсалицилова киселина и др.;
 • Витамини от група В;
 • Антиконвулсивни медикаменти;
 • Антидепресанти;
 • Хирургична намеса;
 • Физикална терапия – физиотерапия; Алтернативна терапия – акупунктура, медитация и други.