Премахването на кофеинизираните напитки от менюто на диабетиците може значително да подобри метаболитният им контрол. Това казват учени от университета Дюк. Оказва се, че чаят, кафето, както и някои газирани напитки, съдържащи стимуланта затрудняват поддържането на кръвната захар в референтни граници при диабет втори тип.

При изследването на 10 пациента с това заболяване, д-р Джеймс Лейн - психолог, е осъществено постоянно 72-часово мониториране на нивото на глюкозата. Те са пиели поне по две чаши кафе на ден, а същевременно са спазвали диета, приемали са перорални медикаменти за контрол на болестта и са се натоварвали физически в умерена степен.

При изпитване на пациентите са давани капсули кофеин, паралелно с плацебо-контролирана група. Едновременно това е била разрешена свободна закуска, обяд и вечеря.

Установява се, че кофеинът покачва нивото на кръвната захар средно с 8%. Повишението след закуска е с 9%, след обяд - с 15%, а след вечеря - с 26%. Лейн не може да обясни механизма, по който стимулантът влияе върху нивото на глюкозата. Предполага, че се засяга механизма на трансфер а въглехидрата в тъканите, или пък повишава нивото на адреналина- стрес-хормона.

Макар и да липсват официални данни, че диабетиците не трябва да пият кофеинизирани напитки, Лейн препоръчва на пациентите си да ограничат консумацията на такива с оглед метаболитен качествения контрол.