Клизмата, или пречистването, на дебелото черво може да се окаже опасна процедура, сочи ново проучване, публикувано в сп. Family Practice.


Изследователи от Georgetown University Medical School сравняват резултатите от 20 подобни проучвания за последните 10 години. Те не откриват сериозна полза за здравето от пречистването на дебелото черво, а даже напротив.Голяма част от хората, претърпели клизма, развиват здравословни проблеми, като спазми, подуване на корема, повръщане, електролитен дисбаланс, бъбречна недостатъчност и други.Храните, които консумираме, съдържат различни химикали и други вредни елементи, които могат да "напълнят" дебелото черво с токсини. Те, от своя страна, могат да причинят кожни проблеми, сексуална дисфункция, астма, затлъстяване, загуба на паметта, рак на дебелото черво и други.


 

NEWS_MORE_BOX

 Клизмата се прави посредством гумена тръба, която се вкарва в ректума и изсмуква съдържанието в дебелото черво. Често процедурата може да предизвика ректални перфорации, силна интоксикация, паразитна инфекция и други.


Специалисти не отричат, че пречистването на дебелото черво е полезно за организма, но смятат, че трябва да се прави, чрез алтернативни методи, с помощта на билки или определени храни с разхлабващ ефект.


Зеленият чай, кафето, промивката с лимонов сок и други са по-безвредни методи от медицинската клизма, твърдят експерти.


Учените се надяват на допълнителни изследвания, които да подкрепят тезата, че клизмата с медицинска техника може да е изключително опасна за здравето на пациента.