Кистите на черния дроб представляват пълни с течност торбички. Те са доброкачествени образувания, което означава, че не са ракови. Тези кисти обикновено не изискват лечение, освен ако не предизвикат симптоми, нарушаващи нормалното функциониране на организма. Но много рядко засягат чернодробните функции.

 

Чернодробните кисти не са често срещани, засягат само около 5% от населението.


 

При някои хора се наблюдава т. нар. единична или проста киста, която не причинява изява на симптоми и може да остане скрита през целия живот.

 

Други пациенти могат да развият състояние, наречено поликистоза на черния дроб, което се характеризира с поява на множество кистозни образувания. Въпреки, че поликистозата на черния дроб се характеризира с изява на клинични признаци, черният дроб може да продължи да функционира правилно и заболяването да не съкрати продължителността на живот на засегнатото лице.

 

Според проучване от 2015 година, само около 5-10% от чернодробните кисти причиняват изява на клинични симптоми Тези прояви обикновено се срещат за пръв път при хора на възраст над 60 години.

 

Ако такива обаче се проявят, те включват:

  • Чувство на тежест и пълнота в горната част на корема, дискомфорт или болка;
  • Подуване на корема;
  • Коремна болка, особено в горния десен квадрант;
  • Стомашни киселини;
  • Гадене и повръщане;
  • Внезапна и силна болка в десния горен квадрант на корема, която ирадиира към дясното рамо и плешка.

 

Тази болка обикновено е причинена от кървене в кистата, което се среща при много малка част от пациентите.

Ако кистата стане достатъчно голяма човек може да бъде в състояние да я усети палпаторно през корема си.

 

Кистите, които растат в черния дроб често са вродени. Това означава, че са се развили още вътреутробно.

 

Според някои изследователи жените са по-склонни да развият чернодробни кисти, отколкото мъжете.

 

Инфекция с тенията Echinococcus също може да доведе до развитие на чернодробна киста. Тези паразити често се развиват в организма на селскостопанските животни или на животни, които живеят във ферми (кучета, койоти, вълци).

 

Инфекцията с ехинокок е известна като хидатидна болест, кистозна хидатидна болест или ехинококоза. Това заболяване може да доведе до поява на кисти и в други органи като бели дробове, бъбреци или дори главния мозък.

 

Автозомно доминантната бъбречна поликистозна болест е друго заболяване, което се характеризира с поява на чернодробни кисти. Това е рядко генетично заболяване, което се характеризира освен с развитие на киста в черния дроб,също и с поява на множество кистозни образувания в бъбреците.

 

Много рядко кистите на черния дроб могат да станат толкова големи, че да повиляят на нормалното функциониране на близко разположени органи. 

 

Например в някои случаи кистата може да стане толкова голяма, че да притисне кухата вена (основната вена, която пренася кръв обратно към сърцето). В този случай е препоръчително оперативното отстраняване на кистата.

 

Кистите на черния дроб обикновено са доброкачествени. Много рядко тези кистозни формации могат да станат злокачествени и да се разпространят извън черния дроб.

 

Повечето пациенти с чернодробни кисти не се нуждаят от специфично лечение, освен ако симптомите не предизвикват неразположения и пречат на нормалния им живот.

 

Най-ефективното лечение е хирургичното отстраняване на кистата. Друг вариант е дренажа на течността на кистата, но това обикновено е временно решение на проблема. Тъй като течността може да се събере отново с течение на времето.

 

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324420#treatment
https://www.healthline.com/health/liver-cyst#symptoms