Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха. Разпространен е на всяка възраст, като обикновено започва в младежка, когато хората са далеч от придържането към здравословно хранене, често пропускат хранения, отдават се на злоупотреба с кафе, прекаляват с пушенето и същевременно са изложени на стрес.


За съжаление, гастрит може да се диагностицира още в детска възраст. При наличие на периодични болки в горната част на корема, появяващи се предимно през нощта или на гладен стомах, тежест в стомаха, гадене, киселини и оригвания с кисел привкус, следва да се заподозре гастрит и се направи преглед при специалист.


В по-голямата си част заболяването се дължи на инфекция с Helicobacter pylori. Бактерията попада в организма чрез храната и слюнката и предизвиква възпаление на лигавицата на стомаха, язва, дори рак на стомаха.Хроничният гастрит в по-редките случаи може да е причинен от имунни нарушения или продължителен прием на медикаменти от типа на аспирина. Иначе гастритът заради лекарства е по-често остър, получаващ се от по-агресивни субстанции за сравнително кратък период от време. Раздразнението на стомашната лигавица се получава и заради злоупотреба с алкохол, киселини. Понякога се дължи на други сериозни заболявания или травми.

NEWS_MORE_BOX

 


Най-вредният навик на хората с гастрит е да приемат хлебна сода при оплакванията си, което може само да влоши заболяването и се развие язва. Оплакванията при това по-сериозно заболяване остават същите, за сметка риска за здравето, който расте многократно.


Няма как да се мине без изследвания на стомаха за поставянето на диагнозата. Те са необходими, за да може гастроентерологът да определи дали оплакванията се дължат на гастрит или язва.


За да се постигне лечение в най-честия случай, на инфекция с Helicobacter pylori, се налага прием на антибиотици, които да унищожат тези бактерии в организма.
 

 

Гастритът се дължи на инфекция с Helicobacter pylori в 85% от случаите. За да се избегнат усложненията и сериозният риск за здравето, трябва да се предприеме преглед при гастроентеролог, изследвания и антибиотична терапия.