ГЕРБ, или гастроезофагеалната рефлуксна болест, причинява така известните „киселини“. Оплакването от парене в гърдите, затруднено преглъщане, болка и „киселини“ в легнало положение, се предизвикват от комбинацията на няколко фактора. Наблюдава се повишена киселинност на стомаха, връщане на стомашен сок към хранопровода, смутена функция на сфинктера, който ги разделя, както и на мотилитета на тези органи.
 
Предвид бързото си появяване и отминаване, както и сравнително поносимите оплаквания, киселините често се пренебрегват. Те възникват в някои случаи съвсем инцидентно и се повлияват от приема на антиацидни средства. При други състоянието е хронично, може да е свързано с мъчителни и почти постоянни оплаквания, които сериозно смущават ежедневието. И в двата случая рефлуксната болест не бива да се умаловажава нито по отношение на правилното лечение, нито за сериозните последствия, коитo носи след себе си.
 

Защо да лекуваме рефлуксните оплаквания?

След навлизане на приетата храна в стомаха по сложен механизъм се отделят вещества, които способстват нейното усвояване. Солната киселина е едно от тях. При рефлуксната болест естественото им секретиране и посока е смутено и киселинен сок облива не само подготвената за това стомашна лигавица, но и долните отдели на хранопровода, преминавайки т.нар Z линия. Това в никакъв случаи не е безопасно и освен преходните оплаквания има т.нар. големи „подводни камъни“, които състоянието крие.
 
Хроничното подлагане на нежната лигавица на хранопровода на това агресивно въздействие води до нейното дразнене, разраняване и клетъчно преструктуриране. Нерядко усложнение е т.нар. Баретов хранопровод или интестинална метаплазия. Това е изменението на покривния епител в тази зона с лигавица, типична за по-долни отдели на храносмилателната система, в случая тънките черва (интестинална лигавица). Освен, че се смущава нормалната функция на хранопровода, силно се увеличава риска от злокачествено израждане на клетките и развитие на туморен процес.
 
Освен риска от рак, нелекуваната рефлуксна болест е свързана с по-висока честота на язвена болест. Самите оплаквания от „киселини“ може сериозно да смутят ежедневните дейности, проявявайки се основно в легнало положение и през нощта. При бременни жени, при наличие на хиатална херния, наднормено тегло, след стомашни операции и в напреднала възраст оплакванията може да са още по-силно изразени и трудни за овладяване. А хората, които приемат нестероидни противовъзпалителни средства, както и някои антихипертензивни медикаменти от друга страна са повишена киселинност на стомаха.
 

Как да се справим с киселините при ГЕРБ?

Първото и най-важно условие е спазване на т.нар хигиена на хранене, което често се пренебрегва. Храните, които предизвикват повече киселини са цитрусите, шоколадът, лук, чесън и пикантни подправки и мазнините. Сходен е ефектът на алкохола, цигарения дим, кафето и газираните, особено подсладени напитки. Храненията трябва да са отдалечени във времето поне с няколко часа от лягането. В никакъв случай не се препоръчва преяждането и препиването. Същото важи и за хапването през нощта или в леглото. Приемането на много судени или гореши храни и напитки има агресивно въздействие върху лигавицата на стомашно-чревния тракт. Навеждане, тежка физическа работа скоро след консумиране на храна може да предизвика поява на рефлукс. Лягането на равно или на ниска възглавница го подпомага и трябва да се избягва. 
 
В бита е често срещано да се приема готварска сода против киселини. Тя има доказан и бърз ефект и поради това подвежда човек да го прави редовно. Въпреки, че неутрализира киселинноста и ниското pH, содата не повлиява в дълбочина проблема и за това трябва да остане на заден план след доказаните антиацидни медикаменти. Най-използвани днес са т.нар. инхибитори на протонната помпа (омепразол, есомепразол, пантопразол, ланзопразол и други), както и H2 блокерите (ранитидин). Те повлияват секрецията на солна киселина и регулират нейните нива в проблемните участъци.
NEWS_MORE_BOX
 
Докато последните имат по-бърз ефект, то при протонните инхибитори той настъпва по-бавно и често се комбинират с бързи и симптоматични средства. Това са разнородни комбинации от алкални соли за повишаване на стомашната киселинност–антиациди. Някои средства по чисто механичен начин възпрепятстват рефлукса, формирайки бариера в стомаха и се радват на значителен успех днес. Въпреки свободния достъп в аптечната мрежа, всички тези медикаменти трябва да се използват по лекарски контрол, тъй като неправилното им дозиране може да предизвика сериозни проблеми.