За малко познатият у нас но много ефективен при лечението на мускулни и ставни травми метод, наречен кинезиотейпинг, разказва Христо Александров -кинезитерапевт в Национална многопрофилна транспортна болница"Цар Борис III", София.Върху кои тъкани въздейства методът?
Кинезиотейпингът има физиологичен ефект върху структури като кожата, кръвоносната и лимфната система, фасцията (обвивиката на мускулите), мускулите и ставите.Кожата е най-чувствителният орган на тялото. Там са разположени множество рецептори. Кинезиотейпингът влияе чрез тях върху оздравителния процес на тялото. Повлиява положително върху болковите рецептори като отстранява натиска върху тях.
Поставянето на тейпове върху хематоми от травми повлиява положително върху циркулацията на лимфа и кръв като намалява отока и подобрява отичането в засегнатата зона.
 


Върху мускулите има два основни ефекта:

  • подобрява контракцията на слаби мускули,
  • релаксира мускули с повишен тонус, поради преумора, претренираност.

 Кинезиотейпингът действа благоприятно и върху фасциите (обвивките на мускулите).
 


Основните ефекти при лечение с метода върху ставите са :

  • подобряване на биомеханиката на ставите,
  • намаляване на болката и отока,
  • подобряване действието на сухожилия и връзките в областта на ставите.
Как се поставя еластичната лента ?
Кинезиотейпът като цяло се поставя върху разтегнати тъкани като самият той също се разтяга по подходящ начин. Разтягането на еластичния тейп варира от 10 до 75-100%, като в двата му края не се прилага никакво разтягане.


Значение за постигане на ефекта, който се цели има и посоката на поставяне на кинезиотейпа. В зависимост от начина на поставяне може да се постигне  както релаксиращ, така и стимулиращ ефект.

 


Необходима ли е някаква подготовка, преди поставяне на тейпа?
Преди поставяне на тейпа кожата трябва да бъде изчистена от всякакви кремове или лосиони и да бъде абсолютно суха. Препоръчително е там, където има обилно окосмяване, то да бъде отстранено – подстригано или обръснато, за да може тейпът да се залепи добре.
 


Също така премахването на тейпа след изтичане на времето, през което трябва да стои, трябва да бъде с помощта на крем или бебешки лосион, за да не се получи дискомфорт върху кожата.

 


Може ли човек сам да си постави кинезиотейп в домашни условия?
Прилагането на метода от неспециалисти е абсолютно нежелателно.
Поставянето на кинезиотейпа трябва да става единствено от сертифицирани специалисти, преминали курс по кинезиотейпинг. Най-често това са кинезитерапевти, физиотерапевти.

Поставянето на тейпа от хора незапознати с основните методи и принципи на кинезиотейпинга може да доведе до нежелани реакции като обостряне на болестния процес, болката, отока и други.
 Има ли заболявания и състояния, при които кинезиотейпингът не е подходящ за приложение?
Има няколко основни противопоказания за прилагането на метода „Кинезиотейпинг”. Той не се прилага при активни туморни процеси, кожни инфекции, отворени рани, тромбоза на дълбоките вени.При някои заболявания, като диабет, заболявания на бъбреците, сърдечна недостатъчност, методът се прилага с повишено внимание. Същото се отнася и за хора с много чувствителна кожа, при които поставянето и махането на лентата може да я раздразни, както и при бременни жени. Прилагането на кинезиотейпа при горепосочените състояния се съгласува с лекуващия лекар на пациента.