Кинезиотейпингът все още е малко популярен в България, но е изключително ехфективен при мускулни и ставни проблеми...

За малко познатият у нас, но много ефективен при лечението на мускулни и ставни травми метод, наречен кинезиотейпинг, разказва Христо Александров, кинезитерапевт в Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III", София.Какво представлява методът „кинезиотейпинг”?
Методът „кинезиотейпинг” е измислен и развит от японеца д-р Кензо Касе преди повече от 30 години, но у нас придобива популярност едва през последните няколко години. В България методът продължава да се прилага главно на спортисти, тъй като голяма част от кинезитерапевтите не го прилагат на пациентите си, въпреки че кинезиотейпингът има редица преимущества пред останалите методи на терапия.Защо този метод не е придобил популярност у нас?
Кинезиотейпингът са прилага единствено от кинезитерапевти, преминали съответния курс на обучение и са сертифицирани да го прилагат. Такива специалисти у нас не са достатъчни и работят предимно в големите градове. Това е и причината този метод все още да не е особено популярен.
   


Популярен ли е методът „кинезиотейпинг” в останалите страни по света?
Кинезиотейпингът получава своето първо международно приложение на Олимпийските игри в Сеул през 1988г., където националният отбор по волейбол на Япония учудил всички зрители, треньори и състезатели на другите отбори с това, че всички контузени волейболисти, които излизали от терена били „облепвани” с „някакви ленти” и след това се връщали успешно в игра. Всъщност това са били еластичните кинезиотейпове и кинезитейпинг метода.Методът добива популярност в САЩ през 1995г.. Използва се много често при спортисти, но и при обикновени хора с травми и други проблеми на опорно-двигателния апарат.В глобален аспект 85% от приложението на кинезиотейпинга е при хора, които не са спортисти. Хората по целия свят използват метода, заради възможността да лекуват своите проблеми без да ограничават ежедневната си дейност, работа, учение и т.н..Как действа методът?
Чрез кинезиотейпинг се подпомага определена част на тялото на човек да възвърне своята нормална функция чрез поставяне на еластичен тейп (самозалепваща се памучна лента) върху кожата. Получаването на благоприятни резултати от лечението с кинезиотейпинг зависи от два много важни фактора.


На първо място от правилната оценка на състоянието на пациента, което да позволява поставянето на тейп на правилното място върху кожата, а на второ - от правилното поставяне на тейпа. Изключително важно е кинезиотерапевта да подбере подходящото място за залепяне на лентата.Какво представлява лентата за кенезиотейпинг, има ли по нея някакъв гел и може ли да предизвика алергична реакция?
Еластичният тейп, който се поставя върху кожата представлява памучна лента, която от едната страна се залепва върху кожата. Лентата не съдържа абсолютно никакви лекарствени съставки и гелове, което преви методът приложим почти при всички пациенти.Тейпът е направен така, че да не предизвиква никакви алергии върху кожата и не съдържа латекс. От 6000 човека, които са тествани за алергия от лентата сомо 0,003 % са показали някаква алергична реакция.Памучният материал на лентата помага на кожата да диша след поставянето и така пациентът спокойно може да се къпе или да изпълнява ежедневните си дейности без тейпът да му пречи по абсолютно никакъв начин.


Втора част на интервюто