Предходната част на материала

 

Тъй като кифозата често протича без никакви признаци и симптоми най-често се открива случайно.


Някои пациенти се оплакват от болка, изкривяване в раменния пояс или прегърбване.


Макар и рядко кифозата може да доведе до сериозни проблеми със здравето като затруднено дишане или увреждане на вътрешните органи, затова при съмнение или симптом на кифоза трябва да се направи консултация със специалист.


Ако кифозата не се диагностицира и не се лекува своевременно може да доведе до следните усложнения:


 • Вследствие на гръбначното изкривяване при подрастващите може да се развие нарушение в пропорциите на тялото.
 • Дори в началото да няма изгърбване, с течение на времето гърбицата може да стане по-ясно изразена.
 • Засилваща се болка в гърба.
 • Намалена работоспособност. 
 • Затруднено дишане - при тежки случаи на кифоза ребрата оказват натиск върху белите дробове и затрудняват дишането.
 • Неврологични признаци и симптоми - макар и по-рядко могат да се появят изтръпване, слабост и дори парализа на долните крайници в резултат на компресия на нервите.
Лечение
Лечението на кифозата зависи от причината за възникване на заболяването, от симптоматиката, както и от общото състояние и възрастта на пациента.


Терапията е индивидуална и зависи, както от причината на заболяването, така и от възрастта и общото състояние на пациента.При ортостатична кифоза състоянието не прогресира. Може дори да се подобри от само себе си. Препоръчително е да се правят упражнения за укрепване мускулите на гърба и изправяне на стойката, както и да се спи върху по-твърда повърхност.
Ако упражненията и физикалната терапия не са достатъчно ефективни, могат да се прилагат и болкоуспокояващи медикаменти за намаляване на дискомфорта.


При структурни кифози, причинени от спинална патология, изборът на лечение зависи от възрастта и пола на пациента, от степента на симптомите и изкривяването на гръбначния стълб.При кифоза, причинена от болестта на Шоерман, в случай, че пациентът няма изразени симптоми,  се препоръчва само наблюдение и редовни консултации със специалисти, които да установят дали заболяването прогресира.


Противовъзпалителните препарати могат да облекчат болката, а възстановителните упражнения и физиотерапията - да намалят симптомите.При кифоза, причинена от остеопорозни изменения, множествените компресионни фрактури при пациенти с нарушена плътност на костите могат да предизвикат патологично изкривяване на гръбначния стълб.


При отсъствие на болка или други симптоми лечението на кифозата не е необходимо. Препоръчва се обаче терапия на остеопорозата, което да предотврати поява на фрактури, а оттам и влошаването на кифозата.


В по-тежките случаи на кифоза се налага и по-агресивно лечение. Такива са носенето на корсет. В краен случай се налага операция.


Специалистите са категорични, че колкото по-рано се диагностицира кифозата при децата и започне адекватно лечение, толкова по-добри ще бъдат резултатите от него.


Носенето на корсет може да предотврати прогресията на заболяването и дори да доведе до някои корекции. Корсетът е подходящ при подрастващи с умерена или тежка форма на кифоза. В зависимост от причината и степента на изкривяването, специалистът ще препоръча най-подходящия модел за пациента.


Освен при децата, корсетите могат да се прилагат и при възрастни с кифози. В тези случаи обаче, носенето им има повече стабилизираща функция. Носенето на корсета предотвратява възобновяването на болката, няма коригираща функция.При кифоза оперативно лечение се налага само при много тежки случаи, когато:

 • изкривяването на гръбначния стълб не се повлиява от другите приложени методи на лечение,
 • кифозата продължава да прогресира,
 • налична е силна инвалидизираща болка, която не се поддава на лечение,
 • налични са неврологични усложнения като парализа,
 • кифозата се дължи на туморни или инфекциозни заболявания,
 • в случай на вродена тежка кифоза при деца.