Гръбначният стълб на човек нормално има двойна S – образна извивка. В шийните и поясните отдели е изпъкнала напред и се наричат лордоза. В гръдната и опашната област е изпъкнала назад и се нарича кифоза.

 

Лекото изкривяване на гръбнака е нормално и се нарича физиологично изкривяване.


 

С термина „кифоза” често се означава хиперизкривяването на гръбначните прешлени с повече от 40- 45 градуса.

 

Причините за появяването на патологичните кифози могат да бъдат вродени  и придобити.

 

Вродените кифози се дължат на аномалии на прешлените, а придобитите са най-често вследствие на травма или заболяване на костната система и могат да се получат във всяка възраст.

 

Кифозата може да е вследствие на аномалии в развитието, дегенеративни заболявания, остеопороза с деформиране телата на прешлените в гръдния отдел на гръбначния стълб.

 

Освен болка кифозата може да причини и други заболявания. В най-тежките случаи на кифоза могат да бъдат засегнати белите дробове, периферни нерви, както и някои вътршни органи и тъкани.

 

Лечението на гръбначното изкривяване зависи, както от причините за възникването му, така и от степента на усложненията, причинени от него.

 

Най-честите симптоми на кифозата включват:

  • болка в гърба,
  • неподвижност и болезненост на гръбначните прешлени,
  • чуство на умора,
  • изкривяване на гръбнака (поява на гърбица).

 

При по-леките случаи на кифоза тези симптоми могат да са много слабо изразени или изобщо да липсват.

 

Често кифозата остава недиагностицирана за дълъг период от време и се открива съсвсем случайно.

 

Взависимост от това, дали патлгичнто изкривяване се появява в детска или в напреднала възраст, симптоматиката и лечениет също е различно.

 


Разновидности на кифозата при децата:
Ортостатична кифоза – тази форма на кифозата се среща главно при юношите.


Ортостатичната кифоза се развива бавно и постепенно и се среща по-често при момичетата, отколкото при момчетата.


Лошата поза и изгърбването могат да доведат до разтягане на междупрешленните връзки и да провокират образуването на патологични изменения на гръбначните прешлени.


Ортостатичната кифоза често е придружена от прекалено вдлъбната извивка в долната (лумбална) част на гръбанчния стълб.  Изменението в лумбалния обсег наречено хиперлордоза е начин за компенсиране на кифозата в горната част на гръбначния стълб.

 

Кифоза на Шоерман. Както и ортостатичната кифоза, така и тази на Шоерман се развива най-често при деца на възраст между 10 и 15 години, докато продължава скелетния растеж.

 

Кифозата на Шоерман се среща два пъти по-често при момчета, отколкото при момичета.


При това заболяване гръбначните прешлени се деформират по такъв начин, че при рентгеново изследване имат клиновидна, а не триъгълна форма. На засегнатите гръбначни прешлени могат да се образуват т.нар. „Шморлови телца”.

 

Причината за кифозата на Шоерман все още не е установена, но се предполага, че има наследставена предразположеност.


При някои от пациентите, страдащи от тази форма на кифоза се развива и сколиоза – деформация на гръбначния стълб, причиняваща старничното му изкривяване. При възрастни пациенти, при които кифозата на Шоерман се е появила в детството симптомите като болка и скованост са силно изразени.


В продължението: видовете кифози