Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло с тегло 1500 г. Той играе основна роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъците. Благодарение на функцията му се поддържа стабилно нивото на глюкозата. Той синтезира много от плазмените белтъци. По-голямата част от синтеза на холестерола се осъществява в черния дроб.

 

Също така се метаболизират лекарства, както и едногенни и екзогенни вещества. Черният дроб има редица други функции, които заедно с посочените го правят един от най-важните органи в човешкото тяло.Хроничният хепатит е продължитено възпаление на черния дроб, съчетаващо изразени в различна степен некроза на хепатоцитите и възпалителна реакция, които продължават повече от 6 месеца. За да се постави тази диагноза, е нужно да се вземе биопсия и да се изследват аминтрансферазите, които най-често са завишени 6-12 пъти.


 

Хроничен автоимунен хепатит

Хроничният автоимунен хепатит е имунологично обусловено хронично чернодробно възпаление, което бързо прогресира до цироза.Имунната система нормално атакува чуждите за нея агенти като бактерии, вируси и други субстанции. Когато започне да напада собствените тъкани и органи, се появява автоимунно заболяване. Автоимунният хепатит е рядко срещано заболяване и засяга предимно жените.

 

Цирозата е процес, свързан със загиване на чернодробни клетки, регенерация на нови, негодни във функционално отношение, както и разрастване на съединитена тъкан в черния дроб. Тези патологии водят до нарушаване на чернодробното кръвообращение и появата на забояването.

 

Симптоматиката, която може да се наблюдава е следната: отпадналост, потъмняване на урината, анорексия, загуба на тегло, сърбеж, жълтеница и др.

 

Може да се изяви в пубертета или менопаузата. Диференцирана доагноза се прави с всички видове остри и хронични вирусни хепатити, медикаментозно увреждане на черния дроб, алкохолен хепатит. Ако автоимунният  хепатит не бъде лекуван, за 3-5 години прогресира в цироза. Лошото е, че дори и с лечение пак може да се стигне до цироза и чернодробна недостатъчност.

 

Лечението е продължителна имуносупресия. Назначават се кортикостероиди самостоятелно или в комбинация с имуносупресори. Лечението продължава най-малко 2 години. При спирането по време на ремисия, има опасност да рецидивира, поради тази причина имуносупресивната терапия с кортикостероиди в ниски дози продължава до живот.

 

NEWS_MORE_BOX

Първична билиарна цироза

Това заболяване се отнася към автоимунните заболявания на черния дроб и се характеризира с хронично протичане и прогресивно увреждане на жлъчните пътища, намиращи се в черния дроб. Рядко срещано заболяване, което засяга предимно жените след 25 годишна възраст. Клиничната картина се обуславя от нарушените механизми в черния дроб.

 

При първичната билиарна цироза се появява сърбеж, жълтеница, увеличаване на холестерола, намалена обработка на поетите с храната мазнини, съответно и нарушено абсорбиране на мастно разтворимите витамини, откъдето следва и наличието на хиповитаминози. Кожата загрубява и може да се хиперпигментира на места. Има болки по костите, спонтанни фрактури и др.

 

Чернодробните ензими са завишени, както се позитивират и антитела, които са специфични за това заболяване. За диагностицирането на заболяването се назначават още: чернодробна биопсия, ендоскопска ретроградна хлангиопанкреатография (ЕРПХ), ехография на коремни органи, допълнително се оценява чернодробната функция, наличие или отсъствие на портална хипертония, състоянието на костната система или други имунни прояви. Нужно е да се изключи алкохолен или медикаментозен хепатит, както и наличието на вирусен хепатит и др. Лечението е до живот. Прилага се урсодезоксихолева киселина, която повлиява основните клинични прояви и биохимичните показатели.