Хроничната белодробна аспергилоза се характеризира с фиброза на белите дробове и постепенната загуба на белодробна тъкан, което причинява образуването на празни пространства (кавитация) или разширяването на съществуващите пространства. Развива се и удебеляване на плеврата.


Най-отличителната форма на аспергилоза е развитието на окръглено гъбично огнище, известно като аспергилом. Аспергиломът се състоят от заплетена маса от гъбични влакна, слуз, тъканни остатъци, клетки участващи във възпалението и протеин при съсирването на кръвта (фибрин).


Аспергиломите се образуват във въздушни джобове или кухини в белите дробове, които може да са се развили от предишно белодробно заболяване (например туберкулоза или емфизем).Повечето засегнати лица нямат видими симптоми от години.

 

Симптомите, които могат да се развият, са - хрипове, задух, болка в гърдите, хронична кашлица, умора, кръвохрак (хемоптиза) и нежелана загуба на тегло. Треската е рядко срещан симптом, освен при пациентите с бактериална инфекция. В някои случаи хемоптизата може да стане тежка и потенциално да причини задушаване.

 

Аспергиломът може да остане със същия размер, но може да се свие или да отшуми без лечение. В някои случаи аспергиломът може постепенно да се разрастне и да повреди близко разположената белодробна тъкан, ако това се случи, състоянието се нарича хронична кавитарна белодробна аспергилоза.


Aspergillus може да образува възли, които представляват малки маси от заразена тъкан, които възникват при лица с нормално функционираща имунна система. При засегнатите хора могат да се развият един или множество възли, често без образуването на празни пространства (кавитация). Много хора не развиват симптоми, но при някои от тях е възможно да се появи кашлица, инфекция в гръдната област или влошаване на вече съществуващо белодробно заболяване като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).


При около половината от пациентите с хронична белодробна аспергилоза се открива аспергилом при рентген или компютърна томография. Те могат да изпитат нежелана загуба на тегло, хронична кашлица с отделяне на слуз, кашлица с кръв, умора и задух. По-рядко може да се появи повишена температура или нощно изпотяване. Рядко може да се появи фиброза.