Свикнали сме да мислим, че някои хора просто „си имат хроничен синузит“ и „трябва да се пазят“, а други – нямат. Това разбиране обаче не е съвсем правилно. Наистина, някои са по-предразположени както към често възпаление на синусите, така и към хронифициране на процесите там.


Тези пациенти не само страдат от проявите на синузита, но и са заплашени от неговите опасни усложнения. Ето защо е разумно да се възползват от предложенията на съвременната медицина, които могат да им помогнат и сред тях особено подходяща е физиотерапията.

Защо синузитът хронифицира?


Най-често хроничен става синузитът, засегнал етмоидалния лабиринт, след него са максиларния и фронталния.


Лигавицата, която постила носната кухина директно преминава в лигавицата на синусите и при всяка настинка, хрема и ринит процесът неизбежно в малка или по-голяма степен засяга и околоносните кухини.


Важно условие за доброто здраве, или – бързо възстановяване – на синусите е тяхната добра вентилация и дрениране. Отворите, които ги свързват с носната кухина, по начало имат маки размери, а лигавицата около тях образува гънки, които допълнително ограничават процеса.


В условията на остра инфекция на горните дихателни пътища универсална начална реакция е лек оток на лигавицата, който е достатъчен, че да затрудни или изцяло да възпрепятства дренирането и вентилацията на околоносните кухини.


Във възпаления синус, изгубил връзката с „външния свят“, се случват няколко неща: количеството на въглеродния диоксид в кухината му бързо се покачва за сметка намаляване на кислорода, което води до понижаване на pH  в мукозата му. Това се последва от увеличаване на анаеробния метаболизъм там. Описаните промени в кухината водят до значително сгъстяване на секрета, който става жилав.


Увредените реснички на епитела, гъстотата на секрета и стеснения отвор на синуса още повече затрудняват оттичането.


Острото възпаление вече е отшумяло, лигавицата е отбъбнала, проведено е антибактериалното лечение, но синузитът още е налице – защо?

 

Независимо от общото подобрение, понякога продължителните възпалителни процеси около входа на синусите могат да доведат до влошен метаболизъм на тъканта, патологично разрастване на нови мукозни гънки и настъпване на измяна на епитела в тях, който губи ресничките си, както и фиброзиране.

Физиотерапия

Тя не е подходяща за острия възпалителен инфекциозен момент, както и при повишена склонност към кръвотечения. Нейните свойства обаче са особено полезни в случай на хронифициране. Основните методи, които се прилагат в случай на хроничен синузит са ултразвукова терапия, солукс-лампа и високочестотни токове.

  • Ултразвукова терапия – тя може да стимулира жизнените и регенаторните процеси във възпалително-изменените тъкани.

Свойствата на ултразвуковите вълни позволяват селективно затопляне на гранични повърхности, което води до усилена обмяна на веществата – желан ефект при дистрофично-изменената лигавица.


Ултразвуковите вълни имат характерното тиксотропно действие – втечняване на секретите, което ще улесни тяхното оттичане. Те извършват „микромасаж на тъканите“, увеличавайки дифузията през клетъчните мембрани.


Смята се, че тези вълни както стимулират процесите на окисление и редукция, така и самите те имат ролята на катализатор, ускорявайки нормално бавно протичащи химични процеси.

 

NEWS_MORE_BOX
  • Солукс лампа – лечение с видими и инфрачервени лъчи.

Тяхното противовъзпалително действие се осъществява чрез подобряване на микроциркулацията – балансиране на процесите на филтрация и реабсорбция в капилярната мрежа и стимулиране на тъканния и хуморалния имунитет.


Тези свойства позволяват скъсяване на цикъла на хроничното възпаление, ускоряване на резорбцията на възпалителните продукти и намаляване на фибро-пролиферативните процеси.

  • Високочестотни токове

Те индуцират образуване на ендогенна топлина – вътре в тъканите, която продължава да се образува и известно време след прекратяването на процедурата. Следователно имат продължително действие.


Създадената топлина има свойството да повишава метаболитната активност на клетките, засилва консумацията им на кислород и хранителни вещества. Това заслва растежа и регенерацията на тъканите, подобрява венозния отток, с което намалява отока на лигавицата и се изнасят от зоната медиаторите на възпалението. Не на последно място, повишава се и фагоцитната активност на макрофагите.


Физиотерапевтичните процедури отнемат средно по половин час на ден и се провеждат за период от около седмица. Те са приятен и полезен начин не само да облекчим симптомите, но и да помогнем на тялото да се пребори с хроничното възпаление.