Какво представлява заболяването?

Хроничният бронхит е заболяване, което сформира своето определение върху развиващата се клинична картина. Тоест критериите, по които се съди дали има или не хронифициране на заболяването се извличат от симптомите, които развива пациентът.
 
Опредението за него е хронично възпалително състояние на бронхите, което се съпровожда с отделяне на голямо количество слуз от жлезите на трахео-бронхиалното дърво. Това постепенно води до откашляне и изкарване на секрет - храчки, в различно време на деня. Наблюдава се с продължителност най-малко 3 месеца в две последователни години.
 
Говори се и за епидемиология на процеса, защото той се разпространява все повече и диагностицирането и лечението му набират все по-голяма важност. Статистически погледнато, заболяването се среща по-често сред мъже.
 
Важни критерии, които насочват за диагноза хроничен бронхит са постоянната кашлица с изкарване на секрети, липса на други белодробни или сърдечни заболявания и липсата на период, в който пациентът да е напълно здрав.

 

Какви са факторите, които са свързани с появата на заболяването и неговото персистиране?


Проучвания направени при пушачи и такива, които не употребяват цигари водят до общото заключение, че тютюнопушеното има своята роля в заболяването. Направени са и изследвания, които доказват по какъв начин то влияе върху белодробната тъкан и я променя, така че тя да става по-уязвима и податлива на инфекции.
 
При изгарянето на никотина се отделят газове, които действат токсично на подвижността на реснички, намиращи се по покривката на бронхите – бронхиална лигавица. Тези реснички имат функцията да пренасят секрета, който се образува там и да го придвижват към по-горните отдели на дихателната система. Така наречената още „асансьорна система“. Така този секрет се задържа и започва да нарушава нормалната функция на бронхите, освен това дразни стената им.
 
В бронхите са разполагат клетки, които имат функцията да улавят микроорганизми, както и други чужди вредни агенти, след което ги унищожават и не им позволяват да причинят възпалителни процеси. Но и тук тютюнът се оказва с потискаща за тяхната активност функция. Поради което се нарушава естествената бактерицидна функция на бронхиалната тъкан.
 
NEWS_MORE_BOX
По този начин след нарушена локална защита бронхите се оказват податливи на различни видове инфекции, физични, химични и други видове дразнители.
 
Най-често първична е инфекцията с вирусни агенти, а по-късно вече върху разрушената бронхиална лигавица се наслоява и вторична инфекция – с различни бактериални причинители. Инфекцията може да дойде и от други органи, в които има огнища на инфекция – от устната кухина при зъбен кариес, от синусите или носа при съответно боледуващите от синуит(познат като синузит) или ринит. При тонзилит сливиците също могат да допринесат за такава.
 
Не за подценяване се оказват професионалните вредности. Това са работната среда, в която има висока концентрация на прахови частици, вредни газове и други. Такива професии са миньори, леяри, кожухари, фрезисти, тъкачки и други. 
 
Алергичната компонента също има своята немалка роля. Защото все по-често се откриват различни алергии при хората. Самото излагане на алергични фактори действа като един постоянен дразнител и съответно развитие на едно хронично възпалително огнище. Алергени могат да бъдат домашният прах, пух, косми на животни, влагата, полени и други.
 
Освен изброените външни фактори, съществуват и т.нар. вътрешни. Това например са дефицит на компоненти на имунитета. Такъв дефицит може да е на имуноглобулин А, който отговаря за синтез на антивирусни и антибактериални антитела. Друг дефицит е този на алфа1-антитрипсина. Той от своя страна отговаря за блокиране на реакцията на възпалението, за да се запази лигавицата на бронхите.