Хремата  е често срещан симптом и в повечето случаи първият признак за простуда и грип. В редки случаи запушеният нос може да е признак на сериозно заболяване. Заради стичането на секретите по задната част на гърлото, хремата е придружена от кашляне, което се влошава и проявява по- през нощта. Понякога обилна хрема и задържането на секретите в гърлото водят до неговото възпаляване.

Хремата може да причини и промяна на налягането и притискане на евстахиевата тръба, която се намира между носа и ухото. Това впоследствие води до инфекция и болка в ухото – отит.

Друго усложнение което се дължи на хремата е синузитът, заради блокиране на отворите до тях, циркулацията на въздух и оттичане на секрети.

В повечето случаи хремата се дължи на бактериални и вирусни инфекции, в това число грип, но също така и на травма на главата, синузит, попадане на чуждо тяло в носа, което е специфично при децата и употребата на спрейове и смъркане.

За да се постигне бързо преминаване на хремата, стремежът трябва да е насочен към предотвратяване на усложненията, тоест хремата трябва да бъде излекувана докато още е водниста и лепкава.

NEWS_MORE_BOXПрепоръчително е да се приемат допълнително течности, да се повиши влажността на въздуха в помещението. В самото начало е удачно да се използват спрейове за нос с морска вода (солени разтвори).

Капките за нос, които съдържат антихистамини, помагат за намаляване на количеството отделяни секрети, но те си имат неприятен страничен ефект – сънливост. По принцип не е желателно капките за нос, които се предлагат в аптеките без рецепта, включително и спрейовете да се използват повече от три дни, след което да се почине от тях за 3 дни. Антихистамини се изписват при алергичен ринит.

Имайте предвид че промяната към зеленикав или жълтеникав цвят на секретите не означава развитие на бактериална инфекция, която да налага лечение с антибиотици. Това е нормален развой на заболяването. Простудата обикновено започва с течащ нос, воднисти секрети, които след няколко дни стават бели и кремообразни и после зеленикави или жълтеникави. Простудните заболявания и грипа са вирусни инфекции и като такива на тях не им действат антибиотиците.

Има случаи, в които хремата се усложнява и налага консултация с лекар. Това се налага, когато цветът на секретите е различен от бял или жълтеникав, хремата продължава повече от 3 седмици или 10 дни при деца под 3-годишна възраст, наличие на повишена температура.

При консултацията за лекаря е от значение да научи дали секретите от носа са воднисти или гъсти, какъв е цветът им, дали има примес на кръв, има ли усещане за запушен нос, откога продължава хремата и постоянно ли се проявява, какви други симптоми са налични – повишена температура, възпалено гърло, кашлица, главоболие, болка в ушите, сърбеж на клепачите и др.