Ринитът е състояние, при което се развива възпаление на лигавицата в носа, причинено от различни дразнители - вирусни или бактериални. Други причинители, водещи до развитие на обострена хрема са преохлаждане на тялото, силна замърсеност на въздуха, запрашеност и алергии. Според етиологичния причинител на заболяването, то може да бъде разпределено в следните няколко групи - алергичен, инфекциозен или хормонален ринит.

Алергичната хрема представлява остро възпаление на носната лигавица, което се предизвиква от определени алергични дразнители. Според вида на алергичните причинители, хремата може да бъде сезонна, годишна или професионална.

Хремите с етиологично развитие вследствие на взаимодействие с инфекциозен агент, могат да бъдат остри и хронични. Острите инфекциозни хреми са предимно вирусни с последващо развитие на бактериална инфекция. Хроничните хреми се характеризират с продължителността си на активност - между 5 и 10 седмици. Съществува още една форма на ринит, която е по-рядка и обикновено не е свързана с вирусни, бактериални или алергични етиологични провокатори. Активатор в този вид заболяване е хормоналният дисбаланс в организма. Такъв ринит може да се развие при употреба на наркотици - например смъркане на кокаин, при емоционален дисбаланс - в условията на тежък стрес или силна сексуална възбуда, както и по време на бременност или във възрастта на полово съзряване.

Днес с доказано най-висока честота се среща алергичният ринит. Наблюдава се найвече при подрастващите и млади хора. Причинява се от алергени, които се намират в атмосферата и попадат в горните дихателни пътища при носово дишане. Тези алергени може да се срещнат и в домашната среда - това са обикновено насекоми, прашец от растения или специалните домашни кърлежи. Следват дразнителите във външната среда - плесени и полени от природната растителност. Домашният кърлеж е много силен алерген и обикновено създава проблеми за много продължително време . Ето защо е необходимо да се поддържа много добра хигиена в дома. Обикновено този тип кърлежи се развиват в домашния прах, по килими, гарнитури, възглавници, дюшеци и в матраците на леглото.

NEWS_MORE_BOX


 

Каква е клиничната картина на обострения ринит?


Обострените ринити според етиологичната си причина често могат да се определят като сезонно заболяване, в периодите с по-студен въздух. Главен симптом е многократното кихане, което е особено интензивно. Други симптоми са сърбеж в носа, парене по небцето, очите и в ушния канал. Запушването на носа е друг характерен симптом, който се развива вследствие на силно възпалената носна лигавица, която отича и запушва нормалните носови пътища за вдишване и издишване. При алергичния ринит също така може да се развият симптоми отстрана на зрителния анализатор - това обикновено са симптоми на сълзене от очите, зачервяване и развитие на конюнктивит. В някои случаи се развиват характерните кръгове под очите.
 

Кое лечение е подходящо?

В тези условия на обострен ринит, най-добрата терапия включва приложението на антихистамини, с които да се овладеят алергичните пристъпи. Също така при по-тежките пристъпи могат да се прилагат капки със съдържание на адреналин, което има много добър ефект върху свиването на носовата лигавица и отпушване на носа. При по-тежките случаи също така могат да се прилагат локални мехлеми с кортикостероид, който да потисне имунния отговор, вследствие на контакт с алергена. При инфекциозните ринити е редно да се проведе добра противовирусна или антибактериална терапия, в комбинация с витамин С, който има силен ефект за овладяване на оксидативния стрес. Разбира се, важна е и добрата лична хигиена в домашни условия.