При прехода между есента и зимата започва развитие и размножаване на множество вируси в атмосферата, които намират идеална среда за развитие в човешкия организъм по отношение на топлина и влага. Най-лесният начин за достъп е чрез инхалиране – вдишване в горните дихателни пътища и инкорпориране на вирусните частици по тапициращия слой на стената им. Лигавицата, която облицова отвътре стената на горните дихателни пътища, придобива характерен вид за вирусно заболяване.

 

Най-честата диагноза сред сезонните вирусни заболявания е хремата или острият ринит.


 

1. Какво представлява хремата и колко вида бива?

Острият ринит е вирусно заболяване, което засяга лигавицата на носната кухина. Придружава се с носна непроходимост, оток на лигавицата, отделяне на водни секрети в острата фаза, сухо или дразнещо гърло, кашлица, отпадналост, а понякога и повишена телесна температура. Децата са по-податливи към развитие на болестта. Те страдат от остри състояния на хрема средно 5-6 пъти в годината, най-често през сезоните есен и зима.

 

Хремата се причинява от няколко вируса. В това число са риновируси, параинфлуенца, инфлуенца и аденовирусите.
След няколко дневна давност острият ринит прогресира, като се съпровожда с отделяне на слузни секрети и обилна експекторация при кашлица. След около седмица – седмица и половина се очаква пълно и трайно излекуване от острия сезонен ринит.


Лечението на хрема в острата фаза е поддържащо и цели подпомагане на имунната система да се пребори с належащия проблем над организма. Препоръчва се постелен режим с почивка, прием на много течности, които да компенсират водно-солевата загуба на организма, прием на нестероидни противовъзпалителни средстваибупрофен, ацетаминофен, назални деконгестанти, които да намалят отока на лигавицата и да създадат проходимост в носния канал, муколитици, които разводняват жилавия секрет на горните дихателни пътища.

 

В случай на забавен имунен отговор и липса на медикаментозна терапия, острата хрема може да се усложни и да прогресира до остър бактериален риносинуит, в чиято терапия се включват антибиотици, а понякога се налага и оперативно дрениране на синусите.

 

 

NEWS_MORE_BOX

2. Друг вид сезонна хрема...

През идващите студени дни започва отделяне на много видове природни алергени, които „дразнят” носната лигавица на човека. Тези биоалергени предизвикват проява на имунна реакция от бърз тип и развиване на алергични състояния.

 


3. Какво представлява сезонната алергична хрема?

Алергичният ринит се съпровожда с набъбване на носната лигавица, дразнене и сърбеж в носа, придружени с обилно отделяне на воднисти секрети. Механизмът на развитие на алергичният ринит е инхалиране на природни или битови алергени, които предизвикват имунокомпетентен отговор в горните дихателни пътища. Развива се алергична реакция от първи тип със засилено производство на IgE – имуноглобулин Е.

 

Диагнозата алергичен ринит се поставя на база анамнеза от пациента, преглед от специалист по оториноларингология и тест за алергии, който следва да бъде положителен.

 

Лечението включва ограничаване на контакта с алергени, прием на назални деконгестанти и приложение на системни антихистамини H1 блокери, които имат изразен противоалергичен ефект.