Хранителното отравяне е инфекция или дразнене на храносмилателния тракт, което се разпространява чрез храна или напитки. Вирусите, бактериите и паразитите причиняват повечето хранителни отравяния. Вредните химикали също могат да доведат до това състояние.

 

Хранителното отравяне най-често е остро, което означава, че се случва внезапно и трае кратко време. Повечето случаи на хранително отравяне траят по-малко от седмица и повечето хора оздравяват в домашни условия. Но в някои случаи хранителното отравяне може да продължи по-дълго и да доведе до сериозни усложнения.


 

Всяка година около 30 милиона души в Европа съобщават за хранително отравяне. То от своя страна е отговорно за около 3000 смъртни случая на стария континент.

 

Въпреки че всеки може да получи хранително отравяне, някои хора са по-склонни, отколкото други. Това са кърмачета и малки деца, бременни жени, хора над 65 годишна възраст или такива със слаба имунна система. 

 

Лицата от тези групи също така са по-склонни да развият по-тежки симптоми или усложнения. При тези хора безопасността на храните е от особено значение.

 

В случаи, при които се касае за хранително отравяне сериозните усложнения са необичайни. В повечето случаи трае кратко време и пациентите се възстановяват без развитие на усложнения.

 

Дехидратацията е най-честото усложнение при хранително отравяне. При симптоми като диария или повръщане тялото губи течности и електролити.

 

Дехидратацията е особено опасна при деца, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. 

 

Необходимо е да потърсите незабавна лекарска помощ, тъй като дехидратацията може да доведе до увреждане на вътрешните органи, шок, кома или дори смърт.

 

Хемолитично-уремичен синдром е бъбречно състояние, при което червените кръвни клетки се разрушават и блокират филтриращата система на бъбреците. Това може да доведе до развитие на остра бъбречна недостатъчност. 

 

Честите симптоми на хранително отравяне включват диария, повръщане, болка в корема, треска и главоболие. Симптомите варират от леки до тежки и могат да продължат от няколко часа до няколко дни. 

 

По-рядко някои хранителни отравяния, като ботулизъм и отравяния с морски деликатеси, могат да засегнат нервната система.

 

Засягането на нервната система се проявява със замъглено зрение, главоболие, парализа, изтръпване или слабост в крайниците. При наличие на неврологична симптоматика е наложително да потърсите незабавна лекарска помощ.

 

Хранителното отравяне може да стане опасно, ако доведе до тежка дехидратация или други сериозни усложнения.

 

Необходимо е да потърсите незабавна лекарска помощ при наличие на следните симптоми: 

  • Промяна в психичното състояние като раздразнителност, липса на енергия или объркване;
  • Висока температура;
  • Непрестанно повръщане;
  • Диария, която продължава повече от три дни.

 

Към тази група спадат и хора с отслабена имунна система, бременни жени или малки деца.

Какво причинява хранителното отравяне?

Инфекциите с вируси, бактерии и паразите са причината за повечето хранителни отравяния. Към тази група спадат и вредните химикали.

 

Микроорганизмите, причинители на хранителни отравяния, могат да попаднат в организма посредством храната при прием на сурови и недопечени храни, яйца, млечни продукти, плодови непастьоризирани сокове, морски деликатеси, дори и някои недобре измити плодове и зеленчуци.

 

В повечето случаи хората с хранително отравяне се възстановяват сами без приложение на медицинско лечение. Необходимо е да възстановите загубите на течности или електролити, за да предотвратите дехидратация. В някои случаи приложението на лекарства без рецепта помагат за облекчаване на симптомите.