Неспокойният стомах, съчетан с гадене и диария, може лесно да провали плановете ни и да ни накара да се чудим откъде и защо са се появили съответните симптоми.

 

Първото нещо, което правим в подобни ситуации, е да обвиним последното нещо, което сме консумирали или да предположим, че сме “хванали” поредната стомашно-чревна инфекция.


 

Всяко заболяване, което причинява диария с или без повръщане, се нарича гастроентерит - медицинският начин да се каже, че стомахът и червата са възпалени.

 

Това включва както заболявания, причинени от храна - хранително отравяне, така и стомашни инфекции или т.нар. стомашен грип. 

 

Грипът, известен също като сезонен грип, е напълно различно понятие и включва само респираторни симптоми.

 

Симптомите на хранително отравяне и стомашна вирусна инфекция са много сходни и често се бъркат.

 

Симптоми на хранително отравяне са:

 • Диария;
 • Треска;
 • Гадене;
 • Стомашни спазми;
 • Разстроен стомах;
 • Повръщане;
 • Симптоми на стомашна грешка;
 • Водниста диария;
 • Ниска степен на треска;
 • Гадене;
 • Стомашни спазми;
 • Случайни мускулни болки или главоболие;
 • Повръщане.

Разлики между хранително отравяне и стомашна вирусна инфекция:

Важно е да знаем, че има разлики между стомашна вирусна и нфекция и грип.

 

Ето три основни разлики между тях, които могат да ни помогнат да си отговорим на някои въпроси и да разберем кога е време да посетим лекар:

 

1. Причини за стомашни инфекции и хранителни отравяния

Една от основните разлики между хранителното отравяне и стомашните инфекции е първопричината:

Хранителното отравяне обикновено се причинява от бактерии или паразити. Най-честите причинители на хранителни заболявания са салмонела, клостридиум перфрингенс, кампилобактер и златист стафилокок.

Стомашните нарушения се причиняват от вируси. Някои от често срещаните причини за стомашен грип са норовирус и ротавирус.

Всеки може да се разболее от гастроентерит, но по-податливи са възрастните хора, малките деца, бременните жени и хората с отслабена имунна система поради медицински състояния, включително диабет, чернодробни и бъбречни заболявания, трансплантации на органи, ХИВ/СПИН и получаващите химиотерапия и лъчелечение.
 

2. Начало на симптомите след заразяване

Симптомите се развиват по различен начин в зависимост от това дали сме се разболели от хранително отравяне или от стомашна вирусна инфекция. Симптомите на хранително отравяне могат да се появят още 30 минути до два часа след контакта, но в зависимост от причината могат да отнемат до една седмица.

В зависимост от причината симптомите на стомашна болест могат да се появят в рамките на един до три дни след излагане на въздействието ѝ
 

3. Колко време продължават симптомите?

 

Друга разлика между хранителното отравяне и стомашната вирусна инфекция е колко дълго продължават симптомите:

 

Симптомите на хранителното отравяне обикновено са по-тежки от тези на стомашната вирусна инфекция и отшумяват в рамките на няколко часа до един-два дни.


Симптомите на стомашната вирусна инфекция обикновено продължават от един до три дни, но могат да продължат и 14 дни.

 

Възстановяване

За повечето хора точната причина за гастроентерита може да няма значение, тъй като възстановяването обикновено се извършва в домашни условия. Поведението за лечение обикновено са едни и същи и за двете.

 

Основната грижа по време на хранително натравяне или стомашна инфекция е да се запази хидратацията, докато тялото губи голямо количество течности чрез диария и повръщане. Използването на електролитни напитки може да помогне на организма да се рехидратира. За децата подходящ вариан е разреден сок. Започва се с малки глътки на всеки няколко часа, докато стомахът го понесе.

 

Когато започне възстановяването, се спазва проста диета. Обикновено се препоръчва диетата BRAT - банани, ориз, ябълки, препечен хляб - тъй като тя е лесно смилаема. Ключът в тази лечебна диета е да се консумират храни, които са щадящи за стомаха и са с ниско съдържание на фибри.

Кога да посетим лекар?

Ето кои симптоми трябва да ни насочат към медицинска помощ:

 • Диария с продължителност повече от три дни;
 • Кръв в диарията или изпражненията;
 • Силна болка в корема;
 • Висока температура над 38° С;
 • Често повръщане и невъзможност за задържане на течности;
 • Дехидратация. Признаците включват малко или никакво количество урина, изключително сухота в устата и гърлото и замайване при изправяне.

Трябва да се определи дали симптомите се дължат на вирус, бактерия или паразит. Ако причината е хранително отравяне, причинено от бактерии, обикновено се изписва антибиотик за борба с инфекцията.

 

Приемането на лекарства срещу диария без лекарско предписание може повече да навреди, отколкото да помогне по време на гастроентерит, особено ако става въпрос за хранително отравяне. При тежки случаи на дехидратация може да се наложи  хоспитализация, за да могат да получават течности чрез интравенозно приложение.

 

Референции:

https://www.mibluesperspectives.com/stories/for-you/difference-between-food-poisoning-and-stomach-bug;

https://apnews.com/article/health-poisoning-food-poisoning-1f3a3a53630447f3919a093b077bce65