Със затопляне на времето и края на зимните месеци заболяемостта от грипни и остри дихателни инфекции постепенно намалява. Но пролетта и летните месеци също се характеризират със зачестяваща заболяемост, но от страна на чревните вируси и т. нар. хранителни токсикоинфекции. Последните представляват група синдроми, които са резултат от приема на храни, които са замърсени с различни микроорганизми, техните токсини или с някои химични съединения.


Съществува известна връзка межу вида на консумираната храна и съответно типа на микроорганизмите, които водят до хранителна интоксикация. Най-честите причинители са Staphylococcus aureus - изолира се от заразени кремове на торти и пасти; Bacillus cereus – месни ястия, зеленчуци, пържен ориз; холерният вибрион от морски дарове; салмонела от месо, яйца; листерия – меки сирена, мляко и други.


Механизмът на предаване е фекално-орален - фактори за пренасяне на инфекцията са различни хранителни продукти и питейната вода. Като основни рискови групи за развитие на усложнения се посочват децата, поради възможността за бързо обезводняване, възрастните и имунокомпрометираните пациенти.
Повечето бактериални токсикоинфекции протичат с диария, която често се придружава и с повръщане.Стафиликоковите хранителни токсикоинфекции се предават основни чрез консервирани храни и заразени сладкарски кремове. В заразените храни се отделят токсини от бактериите, което е и причината клиничните симптоми да настъпват до часове след консумация. Независимо от това заболяването е самоограничаващо се и с добра прогноза – оздравяване настъпва между 24 и 48 часа в неусложнените случаи.


Морските дарове са вкусен деликатес, но при добиването им от заразени води с холерен вибрион могат да доведат до водниста диария с експлозивен характер, спастични коремни болки и повръщане. Заболяването преминава в рамките на няколко дни, обикновено без повишаване на температурата и примеси на кръв в изпражненията.


Bacillus cereus е микроорганизъм, който най-често се среща в ястия с ориз или месо. Той произвежда екзотоксин и след кратък инкубационен период, от няколко часа, води до проява на симптоматика – диария, силни коремни болки и изразено повръщане. Данните за консумация на пържен ориз помагат при диференциране на тази от стафилококова инфекция.


NEWS_MORE_BOX


При инфекция с Bacillus cereus е възможно и бактериите да се размножават в тънките черва, след което да произведат и токсини, които дразнят чревната лигавица и причиняват възпаление. В тези случаи, в които микроорганизмите образуват екзотоксини след попадане в човешкия организъм, инкубационният период може да бъде удължен, поради което проява на инфекцията да е налице до един ден след консумацията. По този начин се затруднява откриването на източника на инфекцията.


Трудно различима от токсикоинфекцията с Bacillus cereus е тази с Clostridium perfringens. В повечето случаи се дължи на консумация на месни ястия – основно свинско месо.


Към хранителните токсикоинфекции, които протичат с възпаление на червата, с примеси от кръв и слуз в изпражненията се отнася заразяването с шигели, Campilobacter jejuni, Escherichia coli и други. Инкубационният период е сравнително по-дълъг – в рамките на дни до седмица. Диарията е основен симптом, изпражненията са в оскъдно количество, но в тях се открива слуз и кръв. Основно заразяването е след консумация на заразено месо или замърсени плодове. Миенето на ръцете преди хранене също има важно значение за профилактиката на тези инфекции.


Заразяване със спорите на ботулизма най-често се причинява при консумацията на заразено месо – най-често колбаси, както и заразени продукти, които се консервират.


Основните правила за профилактика са спазването на стриктна хигиена – обилно изплакване на плодове и зеленчуци, миене на ръцете преди всяко хранене. Освен това е от значение достатъчната термична обработка на месните продукти, както и пастьоризацията на млякото. Съхранението на продукти в хладилник също предпазва продуктите от размножаване на патогенни бактерии. 3990