Предполага се, че повече от 20% от хората имат  свръхчувствителност към някои храни. Реакциите на непоносимост към храната включват широка гама от причини и за пострадалия понякога е трудно да разбере какво му се случва и защо, понеже усещанията са сходни.

Какво е хранителна алергия

Тя представлява грешен имунен отговор, при който имунната система на пациента приема безопасни вещества от храната като заплаха и ги атакува. „Опасните“ компоненти от храните се наричат антигени. При първата си среща с тях, имунната система произвежда антитела срещу антигените и при повторен прием на храната, създадените антитела я разпознават и отключват алергична реакция.
 
Ето няколко общи положения:
 • Хранителната алергия е имунообусловена реакция;
 • Не се проявява при консумация за първи път на нова храна, а при повторна среща с нея;
 • Антигени в храните са главно техни белтъчни съставки;
 • Заболяванията на стомашно-чревния тракт увеличават възможността от алергизиране;
 • Хранителните алергии обикновено се появяват още в детството;
 • Често може да се дължи на химичното замърсяване на храните;
 • Хранителната алергия често се съпътства и от алергия към медикаменти и химични съединения.

Защо има толкова различни симптоми

Симптомите при хранителна алергия са много и може да засегнат различни системи:
 • Храносмилателна система – гадене, повръщане, колики, диария, подуване на корема;
 • Кожа – уртикария, оток, екзема, възпаление;
 • Дихателна система – ринит, кихане, кашлица, хрипове, астма, белодробен оток;
 • Системи прояви – сърцебиене, ниско кръвно, замаяност.
 
Вродена предразположеност обуславя абнормния отговор на имунната система. Последната разполага с палитра от различни способи, с които да отговори, и които определят и различните реакции.
 
Антителата са имуноглобулини (Ig), от които съществуват различни класове.
 
IgE антителата причиняват уртикария, анафилаксия, астма, колики и диария. Те след като се свържат със своя антиген предизвикват отделяне на биологично активни вещества – хистамин, серотонин и други. Техните ефекти са свързани с вазодилатация (разширение на кръвоносните съдове), спазъм на гладката мускулатура на бронхите, повишена секреция на слуз в дихателните пътища, повишена пропускливост на капилярите за течности (което може да причини белодробен оток).
 
IgG и IgM антителата причиняват серумна болест и васкулит. Те се свързват с антигена в кръвта и с него образуват циркулиращи имунни комплекси. Последните се отлагат по стените на малките съдове и ги увреждат. Този тип алергична реакция рядко се асоциира с хранителни алергени.
 
IgA антитялото е ключова фигура в глутеновата ентеропатия (цьолиакия).
 
Клетъчно-медиираните реакции са отговорни за контактните екземи.
 
NEWS_MORE_BOX

Кои са най-честите хранителни алергии?


 • Кравето мляко е най-честият алерген при децата и се свързва с ранното им захранване с него – преди 6 месечна възраст. Бета-лакоглобулинът и казеинът са основните му съставки, причиняващи алергична реакция.
 • Яйцата – и особено яйчният белтък. Антигените в тях не са видовоспецифични и по тази причина при алергия към кокоши яйца, например, пациентът ще има алергия и към яйцата на други птици.
 • Риби – съществува висока кръстосана реактивност межу различните видове риби, омари, миди и други – тоест при алергия към един вид от тях, е нужно да се внимава и с всички останали.
 • Зеленчуците и плодовете по-често падат жертва на кръстосани реакции с полените. Ябълки, ядки и костилкови плодове може да причинят алергична реакция у хора, чувствително към полени. Независимо от това, някои дребносемчести плодове като ягодите и малините са силно алергенни, както и цитрусите.
 • Ядките са храните, които най-често се свързват с анафилаксия. Много от чувствителните към фъстъци имат алергия и към други ядки. Тези пациенти трябва да избягват и нерафинираните масла.

На какво друго може да се дължи хранителната непоносимост?

Лактазният дефицит, който води до непоносимост към мляко е добър пример – липса на ензим може да причини различни състояния на хранителна нетолерантност.
 
Псевдоалергичните реакции имат симптоми като при алергичните, но тези може да се проявят още при първи контакт с храната. При тях няма имунна реакция, а самите храни съдържат биологично-активните вещества хистамин, серотонин и други. Такива са сирене, колбаси, риба и месо при неправилно хладилно съхранение. Дозозависими са - колкото повече е изядено, толкова по-бурна ще е реакцията.

Как да се лекуваме?

При алергични прояви специалист ще назначи коректна терапия. Важно е след установяване на алергия към някоя храна, тя стриктно да се избягва. Не съществува лекарство, което ако човек вземе преди консумация на алергенна за него храна, да предотврати алергичната реакция.