В Европа хранителните алергии засягат 6% от децата и повече от 3% от възрастните.

 

Случаите нарастват значително през последните десет години.


 

Какво е хранителна алергия?

Хранителната алергия е реакция на имунната система срещу храна, на която тя обикновено не би реагирала.

 

При първия контакт с алергена тялото произвежда антитела, насочени срещу него - IgE - имуноглобулини Е.

 

След това тези антитела се свързват с мастоцити - клетки, които осигуряват имунната защитата на организма.

 

Първият контакт с алергена остава без симптоми.

 

Въпреки това този контакт предизвиква повишаване на чувствителността към съответната храна, което означава, че при втория контакт с алергена, мастоцитите се стимулират, което води до освобождаване на вещества като хистамин още в началото на проявата на алергичните симптоми.

 

Ключов елемент от лечението на хранителната алергия е изключването на алергените от диетата.

 

Децата, могат да развият алергия, към храна, която никога не са консумирали.

 

Достатъчно е, че родителите им са я консумирали.

 

След това те носят следи от алергена по ръцете и дрехите си, които могат да влязат в контакт с детето.

 

Това е напълно достатъчно, за да се задейства секрецията на антитела.

 

Кои са основните хранителни алергени?

Основни алергени при децата:

  • Краве мляко;
  • Яйца;
  • Фъстъци;
  • Ядки, особено шам фъстък и кашу;
  • Горчица;
  • Риба и морски дарове;
  • Сусам;
  • Пшеница;
  • Киви.

Основни алергени при възрастните:

  • Суровите плодове и зеленчуци;
  • Риба и морски дарове;
  • Соя;
  • Целина;
  • Горчица;
  • Глутен.

Появата на хранителна алергия при възрастни често е свързана с кръстосана алергична реакция.

 

Възрастен човек, алергичен към брезов прашец, е изложен на риск от развитие на алергия към ябълки, тъй като тези два хранителни продукта съдържат общи протеини.

 

Какви са симптомите на хранителна алергия?

Има два вида хранителна алергия:

  • Незабавни алергични реакции

Незабавни алергични реакции, чиито симптоми се проявяват максимум три часа след консумация на храната.

 

Те могат да се проявят като изтръпване и сърбеж по устата и/или оток на устните и евентуално лицето при възрастни.

 

При децата може да има и изтръпване и оток на лицето, но също и зачервяване и обрив по лицето, който може да се разпространи по цялото тяло.

 

Освен това може да има затруднено дишане и затруднено преглъщане.

 

Незабавните алергии могат също да доведат до храносмилателни разстройства като повръщане, диария, коремна болка и чувство на дискомфорт.

 

Анафилаксията е най-тежката форма на непосредствена алергия. Тя се проявава когато са засегнати поне два органа.

 

  • Забавени алергични реакции

Забавени алергични реакции, при които симптомите се появяват от няколко часа до повече от 48 часа след поглъщане на храната, съдържаща алергени.

 

Те засягат в по-голява степен децата и се характеризират с храносмилателни разстройства - диария, стомашни болки, рефлукс, екзема и/или слабо наддаване на тегло.

 

Какво да правим в случай на пристъп на алергия?

При леки симптоми

Ако симптомите са леки,  те могат да бъдат облекчени чрез прием на антихистамини.

 

В случай на дискомфорт или затруднено дишане

При значително влошаване на състоянието и затруднено дишане е необходимо да се потърси лекарска помощ, а през това време трябва да се заеме незабавно седнало положение, в случай на затруднено дишане или странична безопасна позиция с повдигнати крайници, при усещане за дискомфорт.

 

Тези симптоми подсказват за анафилаксия, която изисква подходящо спешно лечение: интрамускулно инжектиране на адреналин и хоспитализация.

 

Пациентите, които са преживели анафилаксия, трябва винаги да носят със себе си доза самоинжектиращ се адреналин.

 

Как се развива хранителната алергия?

При децата някои хранителни алергии могат да изчезнат с възрастта, а други могат да продължат.

 

Отбелязва се, че алергията към протеините на кравето мляко изчезва в 80% от случаите на възраст от една до две години.

 

Алергията към яйца се лекува от само себе си на около тригодишна възраст, при 60% от засегнатите деца.

 

От друга страна, алергиите към фъстъци, маслодайни семена, риба и/или миди изчезват много по-рядко.

 

Увеличаване на случаите на хранителна алергия

Увеличение на случаите на хранителни алергии се наблюдава от няколко години насам.

 

Някои учени излагат хигиенистката хипотеза, за да обяснят този феномен - теория, според която намаляването на ранното излагане на инфекции и бактерии в индустриализираните страни би довело до намаляване на стимулирането на имунната система и следователно до увеличаване на броя на случаите на алергии.

 

Кръстосани алергични реакции

При алергия към две или три различни вещества се наблюдава кръстосана алергия.

 

Това е така, защото алергените съдържат общи протеини.

 

Най-честите кръстосани алергии са:

  • Алергия към краве, овче и козе мляко - сходството между протеините от краве, овче и козе мляко е над 80%;
  • Алергия към латекс и някои плодове като киви, банан и авокадо;
  • Алергия към полени и сурови зеленчуци и плодове, например алергия към ябълки и бреза.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2000/mag1229/dossier/sa_3600_allergies_niv2.htm