В Европа хранителните алергии засягат 6% от децата и повече от 3% от възрастните.
Случаите нарастват значително през последните десет години.
Какво е хранителна алергия?
Хранителната алергия е реакция на имунната система срещу храна, на която тя обикновено не би реагирала.
При първия контакт с алергена тялото произвежда антитела, насочени срещу него - IgE - имуноглобулини Е.
След това тези антитела се свързват с мастоцити - клетки, които осигуряват имунната защитата на организма.
Първият контакт с алергена остава без симптоми.
Въпреки това този контакт предизвиква повишаване на чувствителността към съответната храна, което означава, че при втория контакт с алергена, мастоцитите се стимулират, което води до освобождаване на вещества като хистамин още в началото на проявата на алергичните симптоми.
Ключов елемент от лечението на хранителната алергия е изключването на алергените от диетата.
Децата, могат да развият алергия, към храна, която никога не са консумирали.
Достатъчно е, че родителите им са я консумирали.
След това те носят следи от алергена по ръцете и дрехите си, които могат да влязат в контакт с детето.
Това е напълно достатъчно, за да се задейства секрецията на антитела.
Кои са основните хранителни алергени?
Основни алергени при децата:
- Краве мляко;
- Яйца;
- Фъстъци;
- Ядки, особено шам фъстък и кашу;
- Горчица;
- Риба и морски дарове;
- Сусам;
- Пшеница;
- Киви.
Основни алергени при възрастните:
- Суровите плодове и зеленчуци;
- Риба и морски дарове;
- Соя;
- Целина;
- Горчица;
- Глутен.
Появата на хранителна алергия при възрастни често е свързана с кръстосана алергична реакция.
Възрастен човек, алергичен към брезов прашец, е изложен на риск от развитие на алергия към ябълки, тъй като тези два хранителни продукта съдържат общи протеини.
Какви са симптомите на хранителна алергия?
Има два вида хранителна алергия:
-
Незабавни алергични реакции
Незабавни алергични реакции, чиито симптоми се проявяват максимум три часа след консумация на храната.
Те могат да се проявят като изтръпване и сърбеж по устата и/или оток на устните и евентуално лицето при възрастни.
При децата може да има и изтръпване и оток на лицето, но също и зачервяване и обрив по лицето, който може да се разпространи по цялото тяло.
Освен това може да има затруднено дишане и затруднено преглъщане.
Незабавните алергии могат също да доведат до храносмилателни разстройства като повръщане, диария, коремна болка и чувство на дискомфорт.
Анафилаксията е най-тежката форма на непосредствена алергия. Тя се проявава когато са засегнати поне два органа.
-
Забавени алергични реакции
Забавени алергични реакции, при които симптомите се появяват от няколко часа до повече от 48 часа след поглъщане на храната, съдържаща алергени.
Те засягат в по-голява степен децата и се характеризират с храносмилателни разстройства - диария, стомашни болки, рефлукс, екзема и/или слабо наддаване на тегло.
Какво да правим в случай на пристъп на алергия?
При леки симптоми
Ако симптомите са леки, те могат да бъдат облекчени чрез прием на антихистамини.
В случай на дискомфорт или затруднено дишане
При значително влошаване на състоянието и затруднено дишане е необходимо да се потърси лекарска помощ, а през това време трябва да се заеме незабавно седнало положение, в случай на затруднено дишане или странична безопасна позиция с повдигнати крайници, при усещане за дискомфорт.
Тези симптоми подсказват за анафилаксия, която изисква подходящо спешно лечение: интрамускулно инжектиране на адреналин и хоспитализация.
Пациентите, които са преживели анафилаксия, трябва винаги да носят със себе си доза самоинжектиращ се адреналин.
Как се развива хранителната алергия?
При децата някои хранителни алергии могат да изчезнат с възрастта, а други могат да продължат.
Отбелязва се, че алергията към протеините на кравето мляко изчезва в 80% от случаите на възраст от една до две години.
Алергията към яйца се лекува от само себе си на около тригодишна възраст, при 60% от засегнатите деца.
От друга страна, алергиите към фъстъци, маслодайни семена, риба и/или миди изчезват много по-рядко.
Увеличаване на случаите на хранителна алергия
Увеличение на случаите на хранителни алергии се наблюдава от няколко години насам.
Някои учени излагат хигиенистката хипотеза, за да обяснят този феномен - теория, според която намаляването на ранното излагане на инфекции и бактерии в индустриализираните страни би довело до намаляване на стимулирането на имунната система и следователно до увеличаване на броя на случаите на алергии.
Кръстосани алергични реакции
При алергия към две или три различни вещества се наблюдава кръстосана алергия.
Това е така, защото алергените съдържат общи протеини.
Най-честите кръстосани алергии са:
- Алергия към краве, овче и козе мляко - сходството между протеините от краве, овче и козе мляко е над 80%;
- Алергия към латекс и някои плодове като киви, банан и авокадо;
- Алергия към полени и сурови зеленчуци и плодове, например алергия към ябълки и бреза.
Референции:
https://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2000/mag1229/dossier/sa_3600_allergies_niv2.htm