Количеството на хормона грелин може значително да повлияе върху нивото на холестерола в кръвта, чийто високи стойности са главна причина за възникване на сърдечносъдови заболявания.
 

 

Резултатите от проучването са публикувани в списание Neuroscience

 


Специалисти напомнят, че холестеролът е необходим за производството на витамин D и някои хормони в организма, както и за образуването на клетъчните стени. Организмът ни си набавя необходимото количество холестерол чрез храната или като го синтезира самостоятелно.
 

 

В кръвта холестеролът е под формата на сложното съединение липопротеин. Липопротеините, които са с ниска плътност често наричаме "лош холестерол". Те могат да се отложат по стените на кръвоносните съдове, като предизвикат стеснението и дори запушването им. Образуването на атероматозни плаки и съсиреци е основна предпоставка за сърдечно-съдови проблеми, инфаркти и инсулти.
 

 

"Добрият холестерол" всъщност са липопротеините с висока плътност, които за разлика от тези с ниска, значително намаляват риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки многото хипотези, точният механизъм по който организмът контролира нивата на "лошия" и "добрия" холестерол все още не е напълно изяснен.
 

 

Matthias Tschop и неговите колеги от университета на Синсинати в САЩ провели серия от експерименти с лабораторни плъхове, като проучвали ефекта от хормона грелин върху нивата на холестерола в кръвта. Учените установили, че тези параметри са пряко свързани с работата на определени области на мозъка.
 

 

"Дълго време предполагахме, че нивото на холестерола в кръвта се определя единствено от неговото усвояване и синтез в черния дроб. Нашето проучване за първи път доказа, че нивото на холестерола зависи от дейността на специфични невронни мрежи в централния мозък.“- уточнява Tschop.
 

 

Учените са доказали, че изкуственото въвеждане на високи дози от хормона грелин в тялото не само кара плъховете да ядат повече и по-бързо да наддаване на тегло, но и повишава нивото на "добрия холестерол" в кръвта. Грелинът, както е известно, блокира действието на рецептор MC4R в хипоталамуса, отговарящ за разхода на енергия.
 

 

Американските изслидователи са установили, че химическото блокиране на този рецептор повишава нивото на „добрия холестерол“. Учените обясняват, че отсъствието на сигнал от MC4R намалява способността на черния дроб за преработване на липопротеини с висока плътност, и следователно, води до увеличаване на концентрацията им в кръвта. 
 

Авторите на изследването отбелязват, че откритието им може да доведе до нови методи за контрол на нивата на холестерола и да помогне в борбата с отрицателните ефекти от затлъстяването.