Адисоновата криза е остра форма на надбъбречна недостатъчност, която се характеризира с тежко състояние на пострадалия.
Причината за Адисоновата криза е недостатъчна продукция на хормони от надбъбречните жлези и преустановяване работата на жлезите.
В миналото причина за Адисоновата криза е била туберкулозата. В настоящето   се приема, че се дължи на автоимунен процес.

 

Рискови групи
Адисонова криза може да се наблюдава при болни от хронична надбъбречна недостатъчност. В случай, че се спре приемът на кортикостероиди, които компенсират недостатъчната продукция на тези хормони от организма, е възможно да се развие криза.
Причина за криза могат да бъдат: операция, смяна на климата, тежко физическо натоварване, остри инфекциозни заболявания, силен психо-емоционален стрес, травми.
Адисоновата криза може да е в резултат на некроза в тъканите на надбъбречните жлези, както и на остър кръвоизлив. Надбъбречна недостатъчност понякога се среща при сепсис, менингит, изгаряния, загуба на кръв.


 
Развитие на заболяването
При Адисонова криза надбъбречните жлези престават да синтезират хормони. Това обърква обмяната на веществата, организмът се дехидратира, а обемът на кръвта намалява. При нарушения в процесите на обмяната на калий се появява проблем при съкращаването на сърдечния мускул. Нарушава се и въглехидратната обмяна. По конкретно, нивото на кръвна захар пада, а клетките стават по-чувствителни на инсулин. Всичко това води до проблеми във функционирането на бъбреците.

По време на криза организмът изпада в тежко състояние за няколко часа или дни.


Симптомите на кризата са:

  • слабост и болка в мускулите, поява на внезапна слабост,
  • загуба на апетит,
  • рязко спадане на артериалното налягане,
  • обилно изпотяване,
  • усещане на хлад в ръцете и краката,
  • аритмия,
  • гадене и повръщане, силни болки в корема,
  • отделя се урина в незначителни количества (олигоанурия),
  • проблеми със съзнанието: отначало се изпитва вялост и затруднения в говоренето. Появяват се халюцинации, припадък.


При Адисоновата криза се изпада в кома, ето защо при поява на симптомите се налага спешно хоспитализиране..


Диагнозата...
Прави се анализ на кръвта. Наличието на повишено количество левкоцити и СУЕ, както и на повишено количество еритроцити. Прави се изследване и на кръвна захар. При надбъбречна недостатъчност тя пада под долната допустима граница. Характерни са ниско съдържание на натрий и хлориди и повишено на калий и креатинин.  Анализът на урината показва повишаване на еритроцитите, белтъците, в някои случаи има и наличие на ацетон. Изследват се и нивата на хормоните в кръвта и урината. При надбъбречна недостатъчност се установява ниско съдържание на кортикостероиди.
При ЕКГ може да се наблюдават признаци на хиперкалиекортикостероидия.


Лечение
При потвърждаване на диагнозата пациентът се подлага на интензивна терапия.  Поставя се на системи със специални разтвори и кортикостероиди. Полагат се грижи за извеждане от шока. Шансовете за оздравяване и изход от кризата са по-големи при своевременно започване на лечението.
Напълно оздравяване след Адисонова криза е невъзможно, тъй като надбъбречните жлези няма да са в състояние да функционират в нормален режим, поради което се налага да въвеждане на хормонозаместителна терапия.

 
Как да се предотврати Адисонова криза?
Когато вече е установен проблем при функционирането на надбъбречните жлези, се назначава хормонозаместителна терапия, която да компенсира намалената продукция от тях. Не е желателно самоволното проустановяване на терапията. Напротив, налага се периодично да се прави изследване на хормоните на надбъбречните жлези и ако се налага да се коригира дозата от ендокринолог.