Хормон-заместителната терапия, за която е известно, че увеличава риска от възникването на рак на гърдата, увеличава също и този за появата на рецидив сред жени, преодоляли заболяването. Скандинавско проучване е проследило 442 жени с карцином. Половината от тях са приемали и хормони. Сред последните, честотата на възвръщане на злокачественото заболяване е два пъти по-висока от тази сред жени, неподлагали се на хормонална терапия, възлизаща на около 14%.

Проучването сочи, че хормоните не само играят ролята на индуктори и промотори на карцинома на гърдата, но и също така предразполага към растежа на малки туморни депозити, останали в пациентки, преборили се с болестта.

Тези данни дават основание на лекари да се замислят за изписването на хормон-заместителната терапия, насочена към облекчаване на симптомите на менопаузата. За жени, на които се налага да се подлагат на нея на млада възраст поради една или друга причина, могат да се предписват налични вече нискодозирани препарати и то за кратък период от време.