Жлъчният мехур се разполага в горната дясна част на коремната област. Той е кух орган, който има резервоарна функция, тъй като в него се събира образуваната в черния дроб жлъчка. Тя спомага за разграждането на мазнините.

 

Възпалението на жлъчния мехур се нарича холецистит. По-често срещано е при жените. Може да е остро (ако е настъпил внезапно) и хронично (ако персистира дълго време). При 90% от случаите причина за острия холецистит са жлъчните камъни. От една страна те дразнят механично стената на мехура, а от друга, запушвайки канала, през който преминава жлъчката, създават условия за развитието на бактерии, които допринасят за възпалението.


 

Причини за острата форма на заболяването още са: възпаление на други органи, нараняване, злокачествено заболяване, инфекции (салмонела, холера, чревни паразити), големи коремни операции и др.

 

Хроничното възпаление настъпва поради продължително дразнене на стената на жлъчния мехур от жлъчни камъни или от самата жлъчка.

 

В повечето случаи симптоматиката на холецистита започва с т.нар. жлъчна колика. Тя представлява спастична болка в областта на горната част на коремнта област. Може да продължи 15 минути, но може да трае и часове.

 

Разпространява се към гърба - към дясната плешка или дясната ръка. Други симптоми могат да са: гадене, повръщане, пожълтяване на кожата (иктер), подуване, нарушаване на хрансмилането (появява се чувство за пълнота и тежест след нахранване и засилване на симптомите след консумацията на мазни храни, кафе, студени напитки).

 

Ако жлъчният мехур се инфектира с бактерии, се появяват характерните за това симптоми: температура, треска, силна болка в горната част на корема, болка при дишане и кашляне и др. Заболяването може да даде много и животозастрашаващи усложнения, ако не бъде лекувано на време.

 

Една от възможните компликации е перфорацията на жлъчния мехур. Тя е опасна с това, че в коремното пространство изтича жлъчен сок, а ако са налични и бактерии. Това води до перитонит, който сериозно може да застраши живота на пациента. От друга страна бактериите от жлъчния мехур могат да попаднат в кръвта, чрез която се разселват в целия организъм и се стига до сепсис.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Възпалението на жлъчния мехур може да доведе до пробиване на стената му, която граничи със стената на черво. Последната също се пробива и в червото прониква жлъчното съдържимо. Образува се фистула (патологично образувано ново каналче). В някои случаи вследствие на фистулата в червото прониква жлъчен камък с големи размери и запушва лумена на червото (получава се илеус). Това състояние е спешно и незабавно се оперира.

 

Наличието на жлъчен камък в жлъчния канал пречи на жлъчката да се оттича от черния дроб и се появява жълтеница. Задържането на жлъчен сок в черния дроб улеснява възникването на инфекции.

 

При хроничния холецистит дългогодишното непрекъснато възпаление на жлъчния мехур води до натрупването на калций в стената му, която става бяла и твърда. Формира се т.нар. порцеланов жлъчен мехур. Това не позволява той да увеличава обема си като се разтяга и съответно събира по-малко жлъчна течност. Също така при порцелановия жлъчен мехур много по-лесно се образуват камъни, а рискът за поява на рак е по-голям.

 

При посещение на специалист, за да се докаже болестта, се назначава кръвна картина и най-често ултразвук. Чрез ултразвука се прави оглед на жлъчния мехур, на жлъчните пътища и на черния дроб.

 

Лечението се състои в премахване на жлъчния мехур, като целта е да се направи максимално бързо операцията, за да се избегнат всички споменати по-горе усложнения. За предпазване от развитие на бактериална инфекция се назначава антибиотик, а за болката - спазмолитици.