Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е прогресивно заболяване, което засяга приблизително 300 милиона души по целия свят като всяка година в резултат на заболяването умират над 3 млн. души. Очакванията са до 2030 г. ХОББ да бъде третата водеща причина за смърт сред населението на света. В България от него страдат около 350 000 души.  
 
При ХОББ измененията в белия дроб са комплексни и динамични, в основата им стои така нареченото нискостепенно системно възпаление. Естественият ход на заболяването е към задълбочаване и влошаване. От една страна се наблюдава промяна на бронхиалната лигавица с повишаване на нейната секреторна функция. Променя се и структурата на бронхите, включително на поддържащите им елементи. Това води до обструкция, която затруднява издишването. Така се повишава налягането зад стеснените участъци, което с течение на времето води до разрушаване не само на поддържащия апарат на бронхите, но и алвеоло-капилярните мембрани, преградите между алвеолите. 
 

Симптоми

Симптомите на заболяването са взаимносвързани и се проявяват през цялото денонощие. Най-общо симптомите са затруднено дишане, нарушено качество на сън, по-високи нива на тревожност и депресия. Характерни за нощта и ранните сутрешни часове са кашлицата и отделянето на храчки. 
 
По последни данни 56,7% от пациентите с ХОББ съобщават, че симптомите се проявяват през цялото денонощие. В същото време, при 79,9% от болните оплакванията са 2-3 пъти през деня. 80% от пациентите съобщават за проява на симптомите независимо от обструктивната тежест. При 71,4% от хората задухът се проявява най-често от всички симптоми, а  90,5% от пациентите с ХОББ получават симптомите независимо от получаването на редовно лечение
 
В крайните фази на това заболяване пациентите са в много тежко състояние, със задух, безсилие, тежко инвалидизирани. Освен това ХОББ повишава риска от развитието на рак на белите дробове заради промените в съединителната тъкан. 
 

Рискови фактори

Водещият рисков фактор за развитие на заболяването е тютюнопушенето. Лекарите са на мнение, че в зависимост от индивидуалните генетични характеристики, един пушач може да развие рак на белите дробове, но може и да не развие. Докато употребата на една кутия цигари на ден за 10 години дава 90-процентов риск от развитието на ХОББ.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Друг рисков фактор, който стои в основата на заболяването, е замърсяването на околната среда. Хроничните инфекции на горните и долните дихателни пътища също влизат в групата на възможните причини за проява на болестта. Генетичното предразположение е друг фактор, който не бива да се пренебрегва. При някои хора организмът реагира по-тежко и по-бързо, когато е изложен на посочените фактори. 
 

Лечение


Често пациентите осъзнават своето състояние, когато заболяването им е напреднало и белодробните функционални показатели са значително влошени. Ето защо е важно да се направи всичко възможно за профилактиката и ранното откриване на ХОББ. 
 
Основен метод за скрининг са въпросниците, чрез които могат да се открият рисковите пациенти. В практиката най-разпространен е CAT-тестът, в който пациентът степенува от 0 до 5 изразеността на различни симптоми като кашлица, експекторация, задъхване, умора. Той се състои от общо 8 въпроса и от сбора на точките се получава представа дали е възможно да има ХОББ и каква е тежестта. Когато тестът покаже над 10 точки, е добре да се направи спирометрично изследване.
 
Все още няма терапия, която да намалява смъртността и прогресията на заболяването, но в световен план медицината разполага с медикаменти, които помагат за облекчаване на симптомите и редуцират екзацербациите. Навременната диагноза и съвременното лечение може да осигури на пациентите пълноценен и активен начин на живот.
 
Основните цели при лечение на ХОББ са насочени в две насоки:
Намаляване на симптомите - облекчаване на симптомите, подобряване на поносимостта към физически усилия и подобряване на здравния статус и качество на живот.
Понижаване на риска – предотвратяване прогресията на болестта, превенция и лечение на екзацербациите и намаляване на смъртността.
 
Основно място в лечението на ХОББ заема инхалаторната терапия. Инхалаторите доставят медикаментите директно в белия дроб, където те повлияват върху рецепторите, отговорни за спазъма на бронхите и върху някои от факторите на възпалението. При по-леките форми на заболяването се прилага монотерапия с един от двата прилагани видове бронходилататори – антихолинергичен медикамент или β2-агонист. При някои пациенти се налага комбинирана терапия - инхалаторни медикаменти, които съдържат комбинация от двата вида активни вещества. При чести обостряния, се налага включването и на инхалаторен кортикостероид.
 
Специалистите са на мнение, че на ХОББ вече трябва да се гледа не само като на отделна болест, но и да се обръща внимание на  множеството съпътстващи заболявания (сърдечносъдови заболявания, диабет и пр.) у даден пациент. Респираторното заболяване често се развива едновременно с други болести, които се проявяват в резултат на същите рискови фактори  (тютюнопушене, липса на активност, непълноценно хранене, заобикаляща среда). Комплексното лечение както на ХОББ, така и на съпътстващите заболявания, подобрява състоянието на пациента. Ето защо, за лечението на ХОББ все повече се налага необходимостта от познания по Вътрешни болести сред пулмолозите.