Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е прогресиращо заболяване на дихателната система, което се появява по време на или в резултат на хроничен бронхит и/или емфизема. Популярно е като заболяването на тютюнджийската кашлица, но е много повече от проявата на този симптом.

При болните от ХОББ се наблюдава затруднено дишане заради обструкция на въздухоносните пътища, причинена от тяхното стесняване.

Освен типичната продължителна и постоянна кашлица с отделяне на жилав секрет, при ХОББ се наблюдава влошаване на задуха при физическа активност и чести белодробни инфекции и наличие на хрипове, особено през студените месеци. Страдащите се оплакват от изостряне и влошаване на болестта минимум два пъти в годината, което налага хоспитализирането им и грижа за здравето и живота им под прякото наблюдение на медицински екипи.  При тези пациенти се отчита видима загуба на тегло. Те често се оплакват от хронична умора и изтощение и отоци на глезените. Засегнатите изпитват сериозни затруднения и невъзможност да поемат въздух при елементарни действия като изкачване на стълби, по-бърз ход или носене на дори лек товар.

По данни на Световната здравна организация по света страдат около 64 милиони души, като ежегодно заради ХОББ живота си губят 3 млн. души. Това е шестата причина за смъртност в света, като прогнозите са, че към 2020 г. ще се превърне в третата най-честа.

Повече от 400 000 души в България страдат от ХОББ, като само част от тях получават лечение - през 2012 г. от ХОББ са се лекували 76 000 души, по данни на НЗОК. Останалите не се диагностицират или лекуват, на което и се дължи високия дял в черната статистика на това заболяване в страната и по света въобще.

ХОББ се смята за болест на бедните развиващи се икономики. Заболяването е животозастрашаващо и нелечимо, но ранното му откриване забавя значително прогресирането му. Тъй като прогресира бавно се диагностицира след 50-годишна възраст, въпреки че патологичните процеси са налице десетина години по-рано.

Основната причина за ХОББ е тютюнопушенето - между 10 – 25% от използващите тютюн развиват ХОББ - като  от значение е количеството цигари, които се пушат ежедневно и продължителността на този вреден навик. 80% от болните с ХОББ у нас са пушачи, според Българското дружество по белодробни болести.

Тютюневият дим предизвиква развитието на възпалителни процеси в белите дробове. Стените на въздухоносните пътища се уплътняват, започват да отделят повече мукус, което уврежда деликатните стени на алвеолите, причинявайки емфизема, вследствие на което дробовете губят естествената си еластичност. Малките въздухоносни пътища също се стесняват. Всичко това причинява задуха, кашлицата, отделянето на храчки и хриповете.

По изключение в останалата една четвърт – една пета от случаите ХОББ се наблюдава при хора, изложени на неблагоприятни условия на живот и перманентно вдишване на замърсен въздух, прах, вредни изпарения и други, включително пасивно пушене.

При 1% от случаите заболяването се развива по генетични причини, заради дефицит на alpha-1-antitrypsin, белтък, който предпазва белите дробове от вредното въздействие на други ензими в организма. Тогава ХОББ се развива в много по-ранна възраст, като се диагностицира преди навършване на 35 години.

От изключително значение за по-благоприятна прогноза при заболяването е ранното му откриване и предприемане на навременна терапия, която да предотврати по-нататъчното увреждане на белите дробове и влошаване на симптомите. Показателно изследване е спирометрията, тест на дишането, който измерва обема на издишания въздух за секунда и количеството на издишания въздух, като данните се съпостяват с характерния за дадената възраст капацитет на белите дробове.

При диагностицирането лекарят може да назначи рентген на белия дроб, кръвни тестове, други тестове на дишането, дори електрокардиограма и ехокардиограма и пр. изследвания, посредством които да се потвърди или отхвърли ХОББ при наличие на сходна с други заболявания симптоматика.

NEWS_MORE_BOXТерапията е симптоматична и е насочена към подобряване на оплакванията и облекчаване на дишането. Налага се преустановяване на тютюнопушенето. Състоянието изисква отговорно отношение към лечението и коректно следване на назначената от специалиста по белодробни заболявания терапия, овладяване на различни техники на дишането, поддържане на добро здраве и избягване на респираторни и други заболявания.

Освен в сезона на простудните заболявания и грипа болните с ХОББ следва да внимават и при висока влажност и температура на въздуха, които също провокират дихателни проблеми.

За редуциране на симптомите трябва да се избягват прашни помещения и пространства, дим, изпарения, включително и от автомобилен трафик и цигарен, ароматизатори, силно ароматизирани препарати за почистване, продукти за коса, парфюми и др.

Здравословното състояние на пациентите с ХОББ трябва да се проследява планово от специалист.

За предотвратяване на усложнения се предприема профилактика на грипа и антипневмококова ваксинация.

Начин да се предотврати ХОББ е спиране на тютюнопушенето и малка корекция на обичайния стил на живот. Запомнете, че шансовете да се откажат цигарите са 4-5 пъти по-високи при комбиниран подход – професионална подкрепа и употреба на никотинови пластири или дъвки по предписание на специалист.