Инфекцията с хламидии е най-честото полово предавано заболяване. Причинява се от Chlamydia trachomatis. Към хламидийните инфекции спадат заболяванията, причинени от всички останали видове от семейство Chlamydiaceae. Chlamydia trachomatis се среща само при хората. Това е основният причинител на инфекции по гениталиите и очите на човек.


Хламидийните бактерии е доказано, че живеят в човешката клетка. Може да се предадат между интимни партньори при вагинален, анален или орален секс. Също така може да има перинатална генеза заболяването, тоест бактериите може да се предадат от майка на бебе по време на вагинално раждане. Близо 2/3 от жените с хламидиоза на шийката на матката не знаят за съществуването на този проблем, тъй като състоянието протича безсимптомно. Мъжете с хламидиоза на уретрата – пикочен канал, често съобщават за парене при уриниране – дизурия и поява на гъст секрет с бял цвят от канала. При жени заболяването причинява метастатично увреждане и възпаление на тазовото дъно. А при мъже заболяването често става причина за развитие на епидидимит, което е предпоставка за стерилитет.


Инфекцията с хламидии може да се лекува успешно с помощта на антибиотици. Ако остане нелекувана, инфекцията може да причини огромни проблеми както за мъжкия, така и за женския организъм при продължително боледуване. Най-честото крайно усложнение е импотентност.Хламидиозата може да засегне и човешкия зрителен апарат. Заболяването се нарича трахома на очите, което по своята същност представлява тежък конюнктивит с улцерации и дегенерации в по външната част на окото. Това е най-честата причина в световен мащаб. През 1995 г. са регистрирани 15% от случаи на трахома, които са довели до пълна слепота, а през 2002 г. с напредване на диагностиката и лечението, случаите са сведени едва до 3,6%.

NEWS_MORE_BOX

 


Инфекцията може да се пренесе от око на око при разтъркване с една и съща ръка, общи хавлиени кърпи и дрехи, изкашляне или кихане в лицетно на партньора.


Чести усложнение от генерализираната хламидиоза са ревматичните болести. Най-често се причинява реактивен артрит или синдром на Райтер. Това е известна триада от заболявания – артрит, конюнктивит и уретрит. По-често усложнението се развива при мъже, но напоследък се наблюдава скок и при случаи с жени.


Перинаталните нарушения не са рядко усложнение на хламидийната инфекция. Новородените могат да имат родово предадена хламидиоза от майката. Често хламидиоза при бременни жени може да е причина за спонтанен аборт, преждевременно раждане, конюнктивит, перинатална слепота и пневмония. Конюнктивит от перинатално предадена хламидиоза от майката към новороденото бебе се развива и дава клинична манифестация едва на първата седмица след раждането.


Хламидиите често са причина за развитие на лимфогранулом, който поразява лимфната система. Манифестира се с генитално разраняване и подути лимфни възли у новороденото, както и с проктит, висока температура и генерализиран оток на лимфните възли по цялото тяло.


Сексуално активните жени е препоръчително да прилагат скрининг до навършване на 25 години. Рисковите фактори са прекарана хламидиоза или друго полово предавано заболяване, нови или различни сексуални партньори и секс без предпазни мерки. Бременните жени задължително трябва да бъдат подложени на скрининг, с който да се установи евентуално наличие на полово предавана болест и да се пристъпи към нейното своевременно лечение.


Как се диагностицира заболяването?

Диагностиката на заболяването се представя от редица генетични тестове. Такива са стандартните PCR полимеразна верижна реакция, ТМА транскрипционно медиирана амплификация и амплификационен тест на нуклеинови киселини.
Тези изследвания се прилагат върху материал взет от шийката на матката и уретрата на мъжете, от вагинален секрет или променена урина.

 

Какво лечение се назначава?

След проникване в организма хламидиите предизвикват редица от инфекциозни реакции. Инфекцията може успешно да се излекува с антибиотици, които засичат бактерията и я унищожават. Съвременните проучвания препоръчват азитромицин, доксициклин, еритромицин или офлоксацин. Акушер-гинеколозите препоръчват за бременни жени терапия с амоксицилин или еритромицин.