Мъжете са известни със способностите си да запазят хладнокръвие при стресови ситуации и уменията да водят преговори, дори когато са притиснати от обстоятелствата.

 

 


Оказва се, че различията в реакциите и поведението при двата пола се дължи на различия в мисловните процеси и обработка на постъпващата информация, идваща от зрителното възприятие на лицата на събеседниците. При стресови ситуации областта на мозъка, отговорна за разбирането на чувствата и емоции при мъжете, не показва особена активност, за разлика от жените, доказват учени.

 

 

При жените обратното, достатъчен им е само един поглед върху нечие лице, на което са изписани агресия и злоба, за да се отчете рязко повишаване на мозъчната активност.

 

 

Тези различия в мозъчните процеси обясняват и разликата в реакциите при мъжете и жените в напрегнати ситуации.
 

 

Учените документират още, че при представителите на двата пола се повишава еднакво синтезът на хормона на стреса – кортизол. Според директора на Лабораторията на емоциите и познанието към Университета на Южна Калифорния, Мари Метера, различните начини на механична обработка на информацията от мозъка в стресовите ситуации се обяснява със заложеното различно поведение на мъжете и жените. Жените обикновено търсят емоционална подкрепа, а мъжете се абстрахират от социума.