Хипопаратиреоидизмът е състояние, при което е налице липсваща или недостатъчна секреция на паратхормон. Хормонът е важен за поддържането на нормални серумни нива на калций и затова клиничната изява на заболяването е с признаци на хипокалциемия (ниски нива на калций в кръвта). Лечението изисква субституция с калций и активен витамин Д. (Към първа част на материала)

 

Кои важни факти, свързани с това състояние, всеки пациент с хипопаратиреоидизъм трябва да знае?


 

1. Ниски нива на калций (хипокалциемия)

Ранните симптоми включват различна степен на "вътрешно треперене ", замаяност, замъгляване на съзнанието и зрението, раздразнителност, свърхчувствителност към звукови стимулации, диария, тревожност, слабост в крайниците, студени тръпки, главоболие. "Тетанията" представлява неволево свиване на мускулите, което в по-тежките случаи може да прерастне в генерализиран гърч.

 

Симптомите може да се появят или влошат при безпокойство и/или хипервентилация (учестено дълбоко дишане). Затова е добре в такива моменти да запазите спокойствие!

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Повечето леки симптоми спонтанно преминават. Ако все пак те не преминават, опитайте като пийнете мляко или обогатен с калций портокалов сок, или приемете съдържаща калций храна (например кисело мляко, сирене). Ако в рамките на час симптомите не изчезнат, може да се вземе допълнителна на обичайната дневна доза калций. Таблетката калций отнеме около 20 минути, докато окаже ефект.

 

Понякога в такива моменти помага просто по-ранното изместване на дневната доза калций от обичайното й време на приемане.

 

Ако често се случва да имате симптоми на хипокалциемия, е добре да изследвате нивата си на калций в кръвта. Консултирайте се с Вашия ендокринолог, за да се прецени дали е необходимо да се коригира дозата на клациевия препарат.

 

Ако симптомите са тежки и/ или са остро настъпили, не губете време, а се обърнете бързо към Вашия лекар. В такива моменти може да е необходимо да се проведе венозно вливане на калциев глюконат с цел избягване на тетанични пристъпи.

 

2. Високи нива на калций (хиперкалциемия)

Предупредителните признаци включват жажда и често уриниране; тежко главоболие и гадене; болки в стомаха; депресивно настроение; запек; умора,тежест и болка в крайниците; объркване. Нито един от симптомите не са специфични и може да се дължат на други причини, различни от повишен калций.

 

Леките симптоми могат да бъдат предотвратени чрез прием на питейна вода. Ако симптомите продължават или се влошават, потърсете помощ от Вашия лекар. Спирането на калциевите таблетките може да доведе до големи флуктуации в нивата на калция и затова не е желателно да го правите самоволно!

 

3. Кои храни, състояния и медикаменти повлияват калциевите нива?

  • Диета: По-добре е да си набавяте калций чрез храната, отколкото от добавки. Някои храни обаче, например прекомерната консумация на пълнозърнест хляб, спанак или домати, алкохол и газирани напитки, могат да нарушават усвояването на калций. Дехидратацията също влияевърху нивата на калций. Затова е добре да пиете по осем чаши вода дневно.
  • Нивата на калций могат да се променят също при: съпъстващо друго заболяване, инфекция, повишена температура, изпотяване, повръщане, диария, дехидратация, хирургично лечение (включително стоматологично), стрес, пушене, менструални периоди, менопауза (естрогенът влияе върху нивата на калций), упражнения и различни медикаменти (например желязо, аспирин, диуретици, бифосфонати, бета-блокери, блокери на протонната помпа).

 

Живот с хипопаратироидизъм

Повечето хора с хипопаратиреоидизъм водят нормален начин на живот с нормална продължителност. При леките форми, симптомите на хипокалциемия могат да се проявят от време на време и не следва да са особено предизвикателство за пациента. По трудни за повлияване са тежките форми, които за щастие са доста по-редки. При тях нивата на калций са по-нестабилни и справянето с редица симптоми може да бъде голямо предизвикателство.

 

Възможно е да имате епизоди на необичайна умора или мускулна слабост. В такива моменти ще трябва да дадете на тялото си по-голяма почивка.

 

Жените с хипопаратиреоидизъм могат да имат нормална бременност и раждане, но трябва да се има предвид, че дозата на калций, витамин D и на тиреоидните хормони обичайно търпи корекция по време на бременност.

 

Може да се нуждаете от допълнително калций по време на  физическо натоварване. Рядко физическите упражнения при тежките форми на хипопаратиреоидизъм може да са свързани с костна болка и мускулна слабост. Опитайте се като цяло да избягвате тежките физически натоварвания!