Хипогликемията е клиничен симптом, който се проява вследствие на ниска кръвна захар. Въпреки че признаците на хипогликемия варират при засегнатите, съществува категоричен начин, по който този симптом може да се определи – чрез измерване на нивото на глюкоза в кръвта.

 

 


Хипогликемията по принцип се среща при хората с проблеми в обмяната на веществата, тези, при които е започнато лечение на диабет, тип 1 или 2. При хората с преддиабетно състояние, познато като инсулинова резистентност, също се наблюдава ниска кръвна захар в случаите на продължителен период между храненията.

 


Съществуват и по-редки причини за хипогликемия като инсулин продуциращи тумори и прием на някои лекарства.

 


Хипогликемичните епизоди са пределен фактор при постигането на оптимален контрол на нивото на кръвна захар. Ниската кръвна захар се среща по-често при пациенти, чиято терапия е по-интензивна. Трябва да е известно обаче, че са нежелани, както високите нива на кръвна захар, така и ниските.

 


Организмът се нуждае от гориво, за да функционира. Едно от тези горива е глюкозата, която се получава от консумираните прости захари или сложни въглехидрати. При прекалено продължителни периоди на гладуване, организмът се запасява с глюкоза под формата на гликоген, който се натрупва в черния дроб. Така, когато се нуждае от енергия, посредством биохимичени процес запасите от гликоген се превръщат в захар.

 


Всички органи и мозъкът зависят от глюкозата. Рядко, ако е необходимо мозъкът използва кетони като гориво, но този процес не е препоръчителен. Мозъкът е зависим от кръвната захар, която постъпва от тялото. Ако по някаква причина нивото на глюкозата падне, това въздейства върху функциите му.

 


Когато кръвната глюкоза падне функционалните възможности на мозъка също падат. Тогава мозъкът изпраща съобщения, които дават началото на серия събития в организма, включващи промяна в хормоналните нива и отговор на нервната система. Това, като краен резултат, води до повишаване на нивото на кръвна захар. Синтезът на инсулин намалява. Нивата на хормоните, които стимулират високата концентрация на кръвна захар, като глюкагон, кортизол, хормон на растежа и епинефрин, нарастват. Така запасите от гликоген в черния дроб бързо се превръщат в глюкоза.
Накрая посредством ред биохимични процеси организмът сигнализира за нуждата си от храна, един от признаците за което е хипогликемията.

 

В продължението: симптоми и мерки при хипогликемия