Хипертонията, или високото кръвно налягане, е състояние, което настъпва тогава, когато кръвта в артериите се движи под налягане, по-високо от нормалното. Тъй като симптомите на високо артериално налягане са леки, състоянието на хипертония се диагностицира късно, след като вече има нанесени тежки и трайни увреждания на организма.


За нормални стойности на кръвното налягане се смятат 120/80. Когато то е под 140/90 налягането се определя от лекарите като „нормално високо“ или „гранично“. Когато стойностите са 140/90 или по-високи, се говори за хипертония.


Високото кръвно налягане уврежда кръвоносните съдове, което от своя страна повишава риска от инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност и болест на сърцето. При хипертония най-често няма оплаквания и именно затова кръвното налягане трябва да се следи. Понякога обаче може да се появят симптоми като главоболие, замаяност, замъглено зрение или гадене.


Причините за поява на високото кръвно налягане са основно две – при първата, която обхваща 5 -10% от случаите, е предизвикано от заболяване или друго състояние на организма – хронична бъбречна болест, бременност, алкохолна зависимост, дисфункция на щитовидната жлеза и други. След като болестта се излекува, кръвното налягане се нормализира. В тези случаи състоянието е познато като вторична хипертония.


При останалите 90% от случаите причината за появата на високото кръвно налягане не е известна - първична хипертония. Въпреки че не се знае конкретната причина, множество фактори са признати като предразполагащи към състоянието: наднормено тегло, обездвижване, неправилно хранене, стрес, наследственост, възраст...


В следствие на високото кръвно налягане, могат да настъпят и усложнения, симптоми и други разтройства. В повечето случаи разграничаването на симптомите на хипертонията и усложненията й е неясно или спорно. Когато нивото на кръвното ни налягане е високо, сърцето работи по-усилено, което и уврежда кръвоносните съдове в цялото тяло в последствие.


При увреждане бъбреците спират да изхвърлят отпадните вещества и излишни течности от организма, което й увеличава нивата на кръвното налягане. Хипертонията може да доведе до бъбречна недостатъчност, втвърдяване на артериите – атеросклероза, инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, мозъчен кръвоизлив, зрителни увреждания.


При кръвното ни налягане 140/90 консултацията с лекар е задължителна препоръка за здравето. Тогава се извършват необходимите изследвания и се назначава индивидуална терапия.


Лечението изисква промяна в начина на живот. При наднормено тегло, се препоръчва отслабване. Другите общи мерки включват: консумиране на храна с ниско съдържание на сол и хранене с повече плодовете и зеленчуците. Освен това трябва да се избягва кофеинът и мазнините.


В дневния график следва да се въведат физически упражнения, да се намали консумацията на алкохол и се откаже тютюнопушенето.

 

Мерките срещу стреса също са част от терапевтичната програма при високо кръвно. Това може да стане с помощта на различни техники, масаж, терапия или просто почивка.


Освен мерките, които следва да се предприемат, медицината разполага и с медикаменти, които спомагат контрола на състоянието. Медикаментозната терапия обаче изисква стриктно проследяване и коригиране след време.