Хипертиреоидизъм е състояние на повишена функция на щитовидната жлеза, при което в кръвоносната система се отделят голямо количество щитовидни хормони. Най-честата причина за хиперфункция на жлезата е автоимунно заболяване, познато в нашата литература като Базедова болест.

 

Щитовидните хормони оказват влияние върху всички обменни процеси в организма. Важно е да се подчертае, че растежът и развитието във феталния период и по-нататък в детска възраст са зависими от нормалната функция на жлезата. Щитовидните хормони участват във формирането на интелектуалния капацитет на индивида още в неонаталния период и поддържането на нормалната психо-интелектуална дейност през останалите възрастови периоди.


 

1. Какви промени настъпват при хипертиреоидизъм?

Както стана ясно, щитовидната жлеза контролира важни процеси в организма ни и ролята й е определяща за развитието ни от най-ранна възраст. Какво обаче се случва в тялото на възрастния организъм, когато имаме нарушаване на функцията й и по-специално - хипертиреоидизъм?

  • Нервна система – неспокойствие, тревожност, безсъние, подчертана лабилност в настроението с депресивни елементи до тежки депресии, бързо изчерпване на концентрацията, тремор по крайници и език.
  • Мускулно-скелетна система – умора от физически натоварвания (характерно е при изкачване на стълби и ставане). Хипертиреоидизмът може да бъде причина за развитие на остеопороза при хора в напреднала възраст и постменопаузални жени.
  • Сърдечносъдова система – тахикардия (персистираща при покой и сън), изява на ритъмни нарущения и коронарни спазми, артериална хипертония с голям диапазон между систола и диастола.
  • Обменни нарушения – засилване на всички обменни процеси в организма с нарастване на общата енерго- и топлопродукция. Налице е отрицателен енергиен баланс, прогресивна редукция на тегло, засилено потоотделяне, топлинен интолеранс и повишена склонност към фебрилни реакции.
  • Храносмилателна система – учестена дефекация на кашави и редки изпражнения, вследствие на ускорен чревен пасаж. Апетитът обикновено е повишен.
  • Хемопоетични промени – при по-тежки форми може да се развие хипохромна анемия поради намалена резорбция на желязо или мегалобластна анемия поради вторичен дефицит на фолиева киселина и витамин В12, или истинска пернициозна анемия (автоимунна причина).

 

2. Препоръки за хранене и режим на работа и почивка

Храненето на хората с хипертиреоидизъм трябва да е пълноценно и да компенсира повишения катаболизъм, водещ до загуба на тегло. Препоръчително е общият дневен калориен прием да бъде завишен, главно за сметка на въглехидратите и лесно усвоимите белтъци. Повишени са нуждите от витамини, поради което е добре да се консумират достатъчно количества пресни плодове и зеленчуци, а също мляко и млечни продукти, богати на витамин D, A и калций (профилактика на остеопороза).

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ограничават се до минимум съдържащите кофеин напитки (кола, кафе), както и силните чайове. Особено важно е да се преустанови тютюнопушенето, защото е установено, че то е фактор, който поддържа имунологичната активност.

 

Желателно е да се ограничат всички психически и физически натоварвания, особено работата на открито и активния спорт. Добре е да се осигури достатъчно време за почивка и сън. Хората с хипертиреоидизъм е добре да избягват балнеолечение, почивките на море и излагането на слънце поради обостряне на заболяването. Същото се отнася и за почивките във високопланински местности особено през зимния сезон. Препоръчват се почивките на средна надморска височина (до 1000-1200 м) при по-леки климатични условия.

 

Препоръките за хранене и режим на работа и почивка са особено подходящи при хората с тежък хипертиреоидизъм, но е добре да се спазват и от тези с по-леки форми. Успоредно с тях се провежда медикаментозно или немедикаментозно лечение на заболяването, довело до повишена функция на жлезата.