Под хипертермия се разглеждат група патологични състояния, при които се наблюдава висока температура на организма.
Естествено е през топлия сезон да прекарваме по-голяма част от деня навън, но това налага, особено по-възрастните да бъдат внимателни по отношение на състоянието си и излизането в горещините. Високите атмосферни температури могат да причинят някои здравословни проблеми.Причини и рискови фактори за хипертермия
Независимо от климатичните условия, човешкото тяло запазва температура от 37,0 градуса по Целзий. В топло време или при интензивни тренировки, в организма се активизира процес на потене. Чрез отделянето на пот от кожата, тялото поддържа температурата си нормална и се охлажда.
При продължително подлагане на влиянията на околната среда или интензивна физическа дейност, организмът губи способността си да поддържа този процес ефективно. Именно при това състояние се получава хипертермия.
Хипертермията се появява, когато организмът при обменните процеси отделя високо количество топлина, получава се прегряване, което се наблюдава вследствие на интензивна физическа дейност продължително време без почивка и без смяна на интензивността и/или високите температури на околната среда са над възможностите на организма да ги компенсира.Здравословни фактори, които повишават риска от хипертермия:
Не само високите температури сами по себе си са опасни. Здравословното състояние на организма и/или начинът на живот могат да предразположат към хипертермия.Рискови фактори:

  • лошо кръвооросяване,
  • нефункциониращи потни жлези и промени на кожата с напредване на възрастта,
  • сърдечно-съдови, белодробни и бъбречни заболявания и всички останали заболявания, при които се наблюдава физическа слабост на организма или високо артериално налягане, както и заболявания, които налагат промени в хранителния режим. Например, при безсолно хранене по медицински показания се наблюдава влошаване на процесите на потене, причинени обикновено от приеманите диуретици, седативи и транквилизанти, както и от някои лекарства за контрол на кръвното налягане и сърдечно-съдови заболявания.
  • Наднорменото и свръх теглото, както и злоупотребата с алкохол, са сред останалите сериозни рискови фактори за хипертермия.
Начин на живот:


  • Пребиваване в непоносимо горещи помещения.
  • Обличане, несъответстващо на климатичните условия (особено типично за възрастните хора).
  • Пребиваване в публични места с присъствие на много хора.
  • Несъобразяване с високите температури навън и излагане на неблагоприятните климатични условия (особено типично за възрастните хора).Втора част на материала