Веждите са една важна част от облика на лицето ни. От тях зависи до голяма степен как точно изглеждаме и как хората около нас ни възприемат „на пръв поглед“.Това е и причината да обръщаме такова внимание и да полагаме особени грижи за оформянето и изтъняването им. Те обаче си имат освен своята естетична и полезна функция. Веждите предпазват очите от стичащите се капчици по челото ни при по-обилно потене. Това състояние е известно като хиперхидроза и не се счита за заболяване, но определено има своето значение при поддържането на физически и социален комфорт.
 

Какво представлява и на какво се дължи прекомерното изпотяване?

Потните жлези са кожни придатъци с епителен произход и са пръснати неравномерно по тялото, но в по-голяма степен по длани, стъпала и аксили. Те имат тръбеста форма и в долния си край образуват клъбце. Потните жлези са заобиколени от голям брой капиляри и се отварят на повърхността на кожата.Съществуват два вида потни жлези - екринни и апокринни. Те имат различна функция и отделят различна по състав пот.

Екринните жлези се намира по цялото тяло и започват да секретират от самото раждане, докато другият вид започва да функционират в периода на половото съзряване.

Апокринните потни жлези са концентрирани по местата, където се развиват вторичните полови белези - аксили, слабинни гънки, външни полови органи, външен слухов проход. Отговорен за инервацията е симпатиковият дял на вегетативната нервна система.

Потта съдържа 99% вода и 1 %  вещества като натриев хлорид, лизозим, пикочна киселина и др. Количеството отделена пот зависи много от здравословното състояние, наследсвеност и не на последно място от условията на околната среда - температура и влажност на въздуха.

Хиперхидрозата може да бъде генерализирана - по цялото тяло, или локализирана - по дланите, стъпалата, челото и гърба. През лятото симптомите се засилват поради необходимостта на тялото да се охлажда, за да запази възможно най-дълго подходяща за организма телесна температура.

Хиперхидрозата не се определя като заболяване, но определено може да повлияе негативно върху психиката и дори да доведе до депресия. Изследвания показват, че хората се притесняват повече от прекомерното потене, отколкото от наличието на други кожни заболявания като невродерматит или себорея.

Има два типа хиперхидроза - първична и вторична.

За първична се говори, когато има генетична детерминанта и при такива пациенти изпотяването е в по-големи количества на определени места - подмишниците, по ръцете и краката. Счита се, че причина за този проблем е хиперактивността на симпатикуса.

NEWS_MORE_BOX


Как да се справим?
Вторичната хиперхидроза се дължи на лечение, провеждано с определени лекарства - антипсихотици, нестероидни противовъзпалителни средства и др. Важен фактор при прекомерното изпотяване играе и хормоналният фон. Ниските нива на естроген например около менопаузата или ниските нива на тестостерон при мъжете оказват също влияние за по-обилна потна секреция. Този проблем може да доведе не само до психологичен дискомфорт, но и може да стане причина за бактериални и гъбични инфекции. В такива случаи патогенните микроорганизми имат осигурена оптимална среда за развитие.
 

Съществуват няколко начина за справяне с хиперхидрозата, чрез които може успешно да се контролира състоянието и да се подобри качеството на живот. Най-използванте сред тях са:

  • Кремове, стикове или аерозоли, съдържащи алуминиеви соли и антибактериални средства.
  • Ботулинов токсин, по-известен на пазара като Ботокс. Той блокира ацетилхолина, който е основен невротрансмитер в автономната нервна система. По този начин се ограничава стимулацията на потните жлези и свързаното тях потоотделяне. Действието му е с продължителност около 8-9 месеца.
  • Йонофореза
  • Медикаментозна терапия
  • Хирургично лечение - състои се в премахване на самите жлези, но се използва в много крайни случаи, когато другите методи не помагат.


Приемът на 2-3 литра вода на ден, особено в летния сезон, подходящото облекло и поддържането на лична хигиена е от съществено значение за осигуряването на личния ни комфорт и запазване на здрав вид и състояние.