Какво е хиперкапния?

Хиперкапния или хиперкарбия е състояние на твърде голямо количество въглероден диоксид (CO2) в кръвта. Обикновено това се случва в резултат на хиповентилация или невъзможност за правилно дишане и получаване на достатъчно кислород в белите дробове.

 


Това състояние невинаги е причина за безпокойство. Например, ако дишането е плитко, когато човек спи дълбоко, тялото реагира инстинктивно чрез дълбоко поемане на дъх и може да възобнови нормалното дишане, като повиши количеството кислород в кръвта.


Хиперкапнията също може да бъде симптом на основни състояния, които засягат дишането и кръвта.


Какви са симптомите на хиперкапния?

Симптомите на хиперкапния понякога могат да бъдат леки. Тяло може бързо да коригира тези симптоми, дишането да се подобри и да балансира нивата на CO2.

 

Леките симптоми на хиперкапния включват:

 • Зачервена кожа;
 • Сънливост или невъзможност за фокусиране;
 • Леко главоболие;
 • Чувство на дезориентация или замаяност;
 • Усещане за недостиг на въздух
 • Необичайно чувство на умора или изтощение

Ако тези симптоми продължат няколко дни, необходимо е посещението на лекар, за да бъде определено дали симптомите се дължат на хиперкапния или друго основно състояние.


Тежките симптоми на хиперкапния включват: 


Тежката хиперкапния може да представлява по-голяма заплаха за здравето. Тя може да попречи на човек да диша правилно. За разлика от леката хиперкапния, при тежката тялото не може бързо да коригира тежките симптоми. Може да бъде изключително вредно или фатално, ако дихателната система на човек спре да функционира правилно.


Необходимо е незабавното търсене на лекар, ако човек има един или повече от следните симптоми, особено ако пациентът е бил диагностициран с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ):

 • Объркване;
 • Параноя или депресия;
 • Тремор (мускулно потрепване);
 • Неравномерен сърдечен ритъм;
 • Хипервентилация;
 • Припадъци;
 • Пристъп на паника;
 • Изпадане в безсъзнание

Каква е връзката между хиперкапния и ХОББ?

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) е термин за състояния, които затрудняват дишането. Хроничният бронхит и емфиземът са два често срещани примера за ХОББ.


ХОББ често се причинява от тютюнопушене или вдишване на въздух от замърсена среда. С течение на времето ХОББ кара алвеолите (въздушните торбички) в белите дробове да загубят способността си да се разтягат, докато поемат кислород. ХОББ може също да разруши стените между тези въздушни торбички. Когато това се случи, белите дробове не могат да поемат кислород ефективно.


ХОББ може също да причини възпаление на трахеята и дихателните пътища, наречени бронхиоли, които водят до алвеолите. Тези дихателни пътища могат също да започнат да произвеждат големи количества допълнителна слуз, което прави дишането още по-трудно. Запушването и възпалението възпрепятстват въздушния поток. В резултат на това тялото не може да се освободи от CO2. Това може да доведе до натрупване на CO2 в кръвта.


Не всеки човек с ХОББ развива хиперкапния. Но с напредването на ХОББ е по-вероятно пациент да има дисбаланс в нивата на кислород и CO2 в тялото поради нарушено дишане.


Какви са другите причини за хиперкапния?

Хиперкапнията може да се дължи на много други причини, освен ХОББ. Например:

 • Сънна апнея, която пречи на правилното дишане, докато човек спи;
 • Наднормено тегло или затлъстяване, което може да попречи за получаването на достатъчно въздух поради натиска, оказван върху белите дробове от теглото;
 • Дейности, които могат да ограничат дишането, като гмуркане или по време на анестезия, когато се налага ползването на машина за подаване на кислород;
 • Заболяване или събития, които карат тялото да произвежда повече CO2, като например треска или консумация на голямо количество въглехидрати, които могат да увеличат количеството на CO2 в кръвта.

Проблеми с газовата обмяна


Газообменът е процесът, при който кислородът влиза в кръвта, а CO2 я напуска. Проблемите могат да бъдат причинени от състояния като белодробна емболия и емфизем.

 

При такива проблеми не целият въздух, който човек вдишва, всъщност участва в процеса на дишане. Когато това се случи, обикновено причината е, че част от дихателната система на човек не работи правилно. В много такива случаи белите дробове не изпълняват пълноценно своята функция в обмяната на газове.


Заболявания, засягащи мускулната и нервната функция


Заболявания, засягащи мускулната и нервната функция, също могат да причинят хиперкапния. При някои състояния нервите и мускулите, които участват в дишането, може да не работят правилно. Такива състояния могат да включват синдром на Гилен-Баре (Guillain-Barré), заболяване на имунната система, което отслабва нервите и мускулите. Това състояние може да повлияе на способността на тялото да получава достатъчно кислород и може да доведе до твърде много CO2 в кръвния поток.

 

Мускулните дистрофии или състояния, които карат мускулите да отслабват с течение на времето, също могат да затруднят дишането и получаването на достатъчно кислород.


Генетични разстройства


В редки случаи хиперкапнията може да бъде причинена от генетично нарушение, при което тялото не произвежда достатъчно протеин, наречен алфа-1-антитрипсин. Този протеин в кръвта защитава черния дроб и белите дробове от увреда.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Abdo, W. F., & Heunks, L. M. A. (2012). Oxygen-induced hypercapnia in COPD: myths and facts
Gunning, K. E. J. (2003). Pathophysiology of respiratory failure and indications for respiratory support
Healthline. Hypercapnia: What Is It and How Is It Treated?