С идването на студените зимни месеци, неусетно настъпва и сезонът на грипа и множество други вируси. Престоят в топли, но препълнени с хора помещения, както и рядкото проветряване, са рискови за настъпването на неприятни инфекции.

 

По време на болест организмът е подложен на стрес, в отговор на който се отделят множество инфламаторни цитокини и активиране на симпатиковата нервна система. Цитокините от една страна водят до увеличаване на кръвната захар посредством повишен синтез на глюкоза (глюконеогенеза) и разграждане на гликоген (гликогенолиза), а от друга страна стимулират секрецията на контраинсуларни хормони. Един от най-важните е кортизолът, който промотира глюконеогенезата и потиска действието на инсулина върху мускулите. От надбъбрека се отделят още и катехоламини, които водят до покачване на пулса, артериалното налягане и кръвната захар. 


 

Растежният хормон също се повишава в отговор на стрес, а под неговото действие се увеличава инсулиновата резистентност и намалява усвояването на глюкоза от тъканите. Глюкагонът стимулира глюконеогенезата и гликогенолизата, като постиска инсулиновата секреция. Крайният резултат е повишена ендогенна продукция на глюкоза, съчетана с инсулинова резистентност, което води до хипергликемия. Тя може да се наблюдава и при лица без захарен диабет (недиабетна хипергликемия). Не се притеснявайте, това не означава, че имате диабет. След преминаване на инфекцията трябва да се преоцени въглехидратната обмяна и тогава да се дават крайни заключения.

 

Всеки е преболедувал вирусна инфекция поне веднъж в живота си и е наясно с цялата палитра от симптоми, които могат да настъпят – главоболие, висока температура, болки по мускулите, отпадналост, кашлица, гадене и повръщане, разстройство. Честа грешка при хората с диабет е да спрат лечението си, защото не се хранят. Въпреки че не доставяте глюкоза с храната си, под действието на стреса тя се образува в тялото, както видяхме по-горе. При липса на терапия кръвната захар може да достигне високи стойности, което пък крие риск от нарушения в баланса на електролитите и повишение на кетотелата в кръвта, с краен резултат- кетоацидоза. Това е потенциално живото-застрашаващо състояние, което налага лекарска намеса.

 

Хипергликемията и кетоацидозата могат да възникнат както при вирусни, така и при бактериални инфекции, а също и при други стресови състояния, като миокарден инфаркт, инсулт, оперативна интервенция. Кетоацидозата изисква лечение в болнични условия с постоянно мониториране на нивата на кръвната захар, кетоните, електролитите и алкално-киселинното равновесие. 

 

Какви мерки да предприемете, за да предотвратите хипергликемията?

 • По никакъв повод не спирайте лечението си за диабета. Дори и да не се храните, не трябва да пропускате инсулинова инжекция, защото ще доведе до покачване на кръвната захар и образуване на кетони;
 • Проследявайте нивата на кръвната захар на всеки 2-4 часа. Добре е да имате под ръка и тест ленти за кетони в урината, за да може да ги изследвате при кръвна захар над 15 ммол/л;
 • Опитвайте се да се храните редовно, тъй като гладуването предизвиква допълнително образуване на кетони. Ако не можете да задържите поетата храна, приемайте въглехидрати под формата на съдържащи захар течности, близалка, сладолед или друга лесна за смилане храна;
 • Приемайте много течности, особено при диария, защото бързо може да се дехидратирате;
 • Почивайте си и спете повече;
 • Избягвайте самолечение и прием на медикаменти, съдържащи захар.

Трябва да имате повишено внимание за симптомите на кетоацидоза, които за съжаление често се припокриват с тези на вирусната инфекция:

 • Сухота в устата, повишена жажда и често уриниране;
 • Обща отпадналост, слабост;
 • Болки в корема, повръщане, диария;
 • Повишена сънливост;
 • Загуба на тегло;
 • Учестено дишане, сладникав мирис на дъха;
 • Висока кръвната захар и над два плюса кетони в урината.

В тези случаи неотложно се свържете с лекуващия си лекар, за да ви даде насоки за действие. До тогава увеличете дозата на инсулина, както и приема на течности, с цел да се изчистят кетоните. 

 

И все пак най-добрата стратегия е превенцията. При диабет преди наближаването на грипния сезон обмислете поставяне на противогрипна ваксина. В разгара на инфекциозния период избягвайте затворени места с много хора, често мийте ръцете си със сапун, не пипайте очите си, проветрявайте добре помещенията. Прекарвайте повече време навън – вирусите не оцеляват на студено. С тези няколко простички стъпки могат да се избегнат много по-големи неприятности.