Хиперацидитетът е патологично състояние на повишена секреция на солна киселина от пристенните клетки във фундусните жлези на стомашната лигавица. Това най-често резултира в крайна сметка в неплътно затваряне на долния езофагеален сфинктер и поява на гастро-езофагеална рефлуксна болест, гастрит, язва, езофагит и др. Причините за това състояния могат да бъдат разнообразни, като ще разгледаме по-популярните.

 

Стомашната секреция основно се стимулира от гастрин - хормон, отделян от G-клетките на стомашната лигавица, който се свързва с рецептори за холецистокинин B; хистамин, който се свързва с H2-рецепторите по гастроинтестиналния тракт, предизвиква възпалителни реакции и свръхсекреция на пепсин и солна киселина; при стимулирането на М3-рецепторите при холинергичната медиация също се стимулира секрецията на стомашен сок.


 

Храна

Богатата на протеини и мазнини храна (месо – особено червено, мляко и млечни продукти, ядки и др.) стимулира секрецията на гастрин, посредством освобождаването на свободни аминокиселини.Той от своя страна взаимодейства с рецепторите за холецистокинин-Б, които регулират хистаминолиберацията.

 

При наличие на симптоматика на рефлуксна болест, се препоръчва диета, при която приемът на протеини и мазнини е силно занижен. Препоръчително е да не се консумират месни продукти, млечни продукти и ядки всеки ден; и тяхната консумация да бъде в ранните обедни часове и в никакъв случаи във вечерните, за да се избегне рискът от рефлукс в легнало положение.

 

Емоционално състояние

Установено е, че адренокортикотропният хормон, кортизонът и др. хормони, които се освобождават при стресови състояния повишават секрецията на пепсин и солна киселина. Механизмите не са напълно изяснени, но се счита, че един от тях е свързан с вагусова стимулация. Фактът обаче, че при пациенти с вагусектомия процесът не спира, показва, че има и друг механизъм , вероятно пряк върху пристенните клетки. Затова е важно при симптоматика на ГЕРБ, освен храната, да се регулира и всекидневният стрес доколкото е възможно.

 

Алергични реакции и възпалителни процеси

При алергичните реакции и различни възпалителни заболявания се наблюдава дегранулация на мастоцитите и освобождаване на хистамин. Той взаимодейства с H2-рецепторите в стомашната лигавица и стимулира секрецията на стомашен сок. Затова при пациенти с алергии, астма и други възпалителни заболявания (дори грипни състояния) може да се наблюдават симптоми на ГЕРБ.

 

Нещо повече – получава се един затворен кръг, при който отделеният хистамин при алергия или възпалително заболяване води до рефлукс, а рефлуктираният стомашен сок от своя страна предизвиква възпаление на лигавицата на стомаха или хранопровода, което води до по-нататъшна хистаминолиберация и цикълът се затваря. Поради тази причина е важно алергиите и възпалителните заболявания да не бъдат оставяни без лечение.

 

Лекарства

Определени лекарствени средства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС - аспирин, ибупрофен, диклофенак и др.), холиномиметици и др. водят то повишена стомашна секреция. Затова е добре да се приемат с по-голямо количество вода и инхибитори на протонната помпа. Трябва да се имат предвид също, че употребата на инхибиторите на протонната помпа, антиацидни средства и др. може да бъде последвана от т.нар.  „рибаунд” ефект, при който се наблюдава повишена стомашна секреция.

 

Тумори

При редица неопластични състояния се наблюдава повишена стомашна секреция – напр. Синдром на Цьолингер-Елисон, при който гастринома секретира гастрин, който стимулира G-клетките в стомаха.

 

Инфекции

Голям брой инфекции с патогенни микроорганизми водят до хиперацидитет, тъй като функцията на солната киселина, освен да храносмила, е да ни предпазва от инфекции. Особено популярен е случаят с Helicobacter pylori – според различни изследвания около 50-60% от световното население е инфектирано. При голям брой пациенти инфекцията протича безсимптомно. Освен това киселата среда благоприятства развитието на инфекцията.

 

Съмнение на хеликобактериоза трябва да имаме при всеки гастро-интестинален симптом подобен на ГЕРБ и гастрит – регургитация, епигастрално парене и болки и др. Диагнозата се поставя чрез серумен или фецес тест, като пациентът не трябва да е приемал антиацидни средства, H2-блокери или инхибитори на протонната помпа поне 2 седмици преди изследването. Отрицателният тест невинаги е верен – за най-голяма точност се взима биопсия от стомашната лигавица чрез фиброгастроскопия.

 

Сън

По време на сън стомашната секреция нормално се понижава все повече със задълбочаване на фазите. При хронично недоспиване или бодърстване това може да бъде причината за ГЕРБ, язва, гастрит и др.

 

В заключение, редица екзогенни фактори влияят на стомашната секреция, затова, за да избегнем стомашно-чревните заболявания, трябва да контролираме храненето, емоционалното си състояние, съня, хигиената, приема на лекарства и др.