Понятието хиатална херния, разглежда всички онези случаи, в които има разширение или слабост на отвора в диафрагмата (хиатус). През него по правило преминава хранопроводът и в коремната хухина се свърза със стомаха. При това заболяване обаче нормалното разположение на органите се нарушава и нерядко част от стомаха се изтегля в гръдната кухина с или без неговото свързване с хранопровода. От това следва голяма част от разликите в протичането на болестта.

 

Какви са причините за хиаталните хернии?


 

Някои от тях се откриват по рождение (вродени), докато други се развиват в хода на живота по една или друга причина, а в много случаи и без доказана такава. Като главни виновници за заболяването се сочат вродената или придобита мускулна слабост, както и увеличеното налягане в коремната кухина. Това се наблюдава при асцит, бременност, раждане, силно покачване на килограми и т.н. 

 

Среща се обикновено в средна или напреднала възраст, като жените са с пъти по-предразположени. Някои автори цитират и тютюнопушенето като самостоятелен рисков фактор за хиатална херния, който не бива да се пренебрегва. Вероятността за подобно състояние се задържа по-висока и при хората, които са имали в миналото такава херния, дори и да е била хирургично коригирана, особено ако рисковите фактори още съществуват.

 


Какви са типичните и нетипични симптоми?

 

В голяма степен това зависи от размера на хернията, като по-малките и неусложнени са обикновени безсимптомни. Могат да останат неоткрити или да са случайна находка при някое изследване. Симптоматичните много имитират гастро-езофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) или често се комбинира с нея. „Киселини“, парене зад гръдната кост, оригване, болки в гърдите и горема, дискомфорт след нахранване и в легнало положение са само малка част от възможните оплаквания. Трудно пеглъщане, гадене и повръщане се наблюдават при напредналите случаи или след насложено възпаление.

 

Ерозии и язви по лигавицата на хернирания стомах биха могли да предизвикат незабележимо или значително кървене. Острите или усложнени язви биха могли да предизвикат повръщане на кървави материи или поява на мелена. Много по-често се наблюдава обаче т.нар. окултно кървене, при което главен симптом е анемията. При неясен анемичен синдром в гастроентерологията по правилно винаги трябва да се изключи туморен процес. Нерядко при проведените изследвания се оказва, че има сериозна хиатална херния, което във всички случаи е по-добрият вариант.

 

Може обаче изобщо да няма рефлуксна болест, а симптомите да имитират стенокардия при исхемична болест на сърцето с болка в гърдите, задух и опресия. Те нямат типично протичане и често се наблюдават след нахранване или в определена поза на тялото, което не е характерно за кардиоваскуларните заболявания.

 


Какви усложнения могат да се наблюдават?

 

Дори и цял живот да знаем, че имаме хиатална херния при влошаване на симтомите, поява на нетърпими коремни или чревни болки, кървене, смутен чревен пасаж и т.н. е възможно хернията да се е усложнила. Това се предизвиква често от т.нар. „заклещване“ на хернирания участък на стомаха. В тези случаи се нарушава кръвоснабдяването и инервирането на неговата стена, както и храносмилането. В още по-сериозни случаи през разширения хиатус преминават и участъци от други вътрешни органи. Притискането на чревна бримка би могло да предизвика илеус (чревна непроходимост).

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как се доказва хиаталалната херния и какво лечение изисква?

 

Днес като диагностични методи се използват най-често рентгеновото изследване с бариева каша и ендоскопските техники на т.нар. фиброгастроскопия. Докато при първото се оглежда добре анатомичната характеристика и големината на хернирания сак, то при ендоксопията се прави анализ и на състоянието на лигавицата и евентуалните настъпили усложнения, както и взимането на биопсия. Методът на езофагеална манометрия е друг тип изследване, при което се улавят ритмичните мускулни контракции след преглъщане и в покой.

 

Лечението се дели главно на консервативно (симптоматично) и хирургично. При главно рефлукси оплаквания е нужно да се приемат антиацидни медикаменти след лекарско предписание. Диетични и хигиенни правила за лечение на ГЕРБ помагат и при това заболяване. Във всички случаи трябва даа се спре тютюнопушенето и да се намали теглото. Усложнените и симптоматични хернии обаче нерядко налагат и оперативна намеса.