Заразяването с варицела-зостер вируса протича под формата на две заболявания – варицела и херпес зостер. Варицелата е клиничен израз на първичната среща с вируса при възприемчив организъм. След клинично оздравяване вирусът остава в латентно (скрито) състояние в спиналните ганглии, което позволява при определени условия неговата реактивация и съответно развитие на клиничната картина на херпес зостер.


Докато варицела е клинична форма на инфекцията, която се среща предимно при деца, то херпес зостер е заболяване, което се наблюдава основно при възрастни. Болните от херпес зостер също могат да заразяват неимунни лица, но в много по-малък процент от болните от варицела, при които индексът на контагиозност (свойството да заразяват) е над 90%.


Херпес зостер представлява остро настъпващо заболяване, което протича с появата на специфичен обрив, придружен от изразена по сила болка, която обхваща областта на засегнатия кожен участък. Няколко дни до седмица преди появата на обрив пациентите се оплакват от чувство на парене, мравучкане и/или болка в засегнатия дерматом (кожен сегмент, който се инервира от влакната на единичен гръбначномозъчен нерв).В началото обривът се представя от макули – малки по размер червени петънца, които бързо преминават в папули – изпъкнали над кожната повърхност обривни единици. Впоследствие тези кожни лезии се изпълват с прозрачна течност и представляват малки мехурчета, които имат вид на напръскани капчици върху кожата. Постепенно в рамките на няколко дни тези мехурчета се пукат и на тяхно място се образуват корички.


При немалка част от пациентите дори и след завяхване на обрива се задържа болката в областта на засегнатия дерматом. Това налага често даването на редица болкоуспокояващи, които невинаги се оказват достатъчни за отшумяване на болковия синдром. В тези случаи се комбинират някои от методите на физиотерапията с консервативното лечение.


В острата фаза на заболяването се прилагат топлинни процедури или по-известни като „нагревки”. Най-често локално се облъчва засегнатият участък с инфрачервени лампи (инфраруж), които имат за цел противовъзпалителен и вирусоциден ефект.


NEWS_MORE_BOX


Електрофорезата е друг метод, който представлява пропускане на слаби електрически токове през два електрода, които се постават в близост един до друг върху кожата. Предварително върху третирания кожен участък се поставят различни медикаменти, според целта на терапията, които под действието на електрически ток проникват много по-лесно и водят до по-бърз ефект.


При комбиниране на електрофореза с апликация на новокаин се има за цел болкоуспокояващ ефект. Поради вирусната генеза на заболяването електрофорезата с интерферон цели вирусоциден ефект – стопиране размножаването на вируса и съкращаване времето на боледуване.


По отношение на болката се прилагат още лазерна акупунктура и акупресура в определени специфични точки на тялото. Терапията с лазер има подобен на процедурите с инфраруж ефект – загряване на областта, като основната цел е противовъзпалителният ефект. Най-често се прилагат 10 до 15 процедури, като всяка трае в рамките на 5-6 минути. 3094