Какво представлява херпесът на очите?

Херпес симплекс вирус е широко разпространен сред населението. Освен че причинява херпес на устните, този вирус може да предизвика появата на рани по очите. Когато засяга очите, състоянието е известно като очен херпес или херпес-вирусна болест на очите. Херпесът на очите може да бъде причина за безпокойство, тъй като е възможно да предизвика неприятни симптоми. В редки случаи очният херпес може да засегне по-дълбоките слоеве на очите и да наруши зрението.

Какви типове херпес симплекс вирус причиняват очен херпес?


Съществуват два основни типа херпес симплекс вирус (HSV):

 

Тип 1
Херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1) обикновено засяга лицето и е отговорен за симптоми, включващи херпес, който се проявява като съвкупност от болезнени мехури, най-често върху и около устните. Според Американската академия по офталмология HSV-1 е по-вероятно от HSV-2 да причини очни инфекции.

 

Тип 2
Херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2) е полово предавана форма на вируса. Въпреки че този тип причинява симптоми главно на гениталиите, той може да засегне и очите. Заразяването с всяка форма на вируса обикновено се случва в резултат на контакт „кожа до кожа“ със заразено лице, което вече има инфекцията.

 

Вирусът често стои в латентно състояние в нервните клетки и може да се придвижи по нервите до окото при неговото активиране. Голяма част от населението се заразява с вируса в някакъв момент от живота, но не всеки човек развива симптоми в резултат на това.

Какви са симптомите на херпеса на очите?

При развиване на херпес-вирусна болест на очите, пациентът може да изпита различни симптоми, които понякога могат да възникнат и в двете очи, но обикновено засягат едното око повече от другото. Някои от симптомите на очния херпес зависят от засегнатата част на окото. Примери за тези симптоми включват:

  • Усещане за прашинка в окото;
  • Главоболие;
  • Светлочувствителност;
  • Зачервяване;
  • Сълзене

Понякога могат да бъдат развити херпесни рани по горната част на клепачите. Те могат да наподобяват обрив с мехури. Мехурите образуват корички, които обикновено заздравяват в рамките на 3-7 дни.

Ако херпесният вирус засегне роговицата, вътрешността на окото или ретината, е възможно да бъде установено влошаване на зрението. Обикновено очният херпес не причинява силна болка, въпреки че видът на окото може да не показва това.

 

Симптомите на инфекция с херпес симплекс вирус, засягаща окото, може да бъдат много подобни на симптомите на инфекция с вируса варицела-зостер, който причинява варицела. Все пак инфекцията с вируса варицела-зостер е по-вероятно да доведе до обрив с отличителен вид, който се наблюдава само в едното око. Друго състояние, което може да има подобни симптоми, е конюнктивит.

Как става заразяването с херпес симплекс вирус?

Херпес симплекс вирусът се разпространява по въздушно-капков път или при полов контакт. След заразяването вирусът се придвижва през нервите на тялото, което може да включва и тези в окото. В някои случаи вирусът навлиза в тялото и не причинява никакви проблеми или симптоми, тази форма на вируса се описва като латентна. Някои отключващи фактори понякога могат да накарат латентен вирус да започне да се възпроизвежда и да предизвика дразнене на очите. Примери за тези отключващи фактори (тригери) включват:

  • Треска;
  • Големи хирургични или стоматологични процедури;
  • Стрес;
  • Слънчево изгаряне;
  • Травма или тежко нараняване

Херпесният вирус е силно заразен. Въпреки това, не всеки човек, който се зарази или влезе в контакт с херпесния вирус, ще развие очен херпес.

Как се поставя диагнозата за херпес на очите?

Офталмолозите (очните лекари) диагностицират херпес-вирусна болест на очите, като снемат анамнеза (медицинската история) на пациента и го питат за неговите оплаквания. Пациентът може да бъде попитан от своя лекар кога за първи път е забелязал симптомите и какво ги влошава или подобрява.

 

Очният лекар ще извърши и физикален преглед на окото. Това изследване включва използването на специален микроскоп, известен като прорезна лампа, за визуализиране на повърхността на окото и, потенциално, на клепача.

 

Офталмологът обикновено може да диагностицира очен херпес чрез оглед на раните. Ако инфекцията е достигнала по-дълбоките слоеве на окото, ще трябва да бъдат използвани специални уреди за измерване на очното налягане. Специалистът трябва да инспектира по-дълбоките слоеве на очите, когато е възможно.

 

Като част от диагнозата, офталмологът може също да вземе проба от мехур на клеча за културелно изследване. След това тази проба се изпраща в лаборатория за изследване за наличие на херпес симплекс вирус. В по-голямата част от случаите очният херпес засяга прозрачната предна част на окото. Това състояние е известно като епителен кератит. Ако очният херпес засяга по-дълбоките слоеве на роговицата, той е известен като стромален кератит. Това състояние е по-сериозно, тъй като може да причини белези (фиброза) по роговицата, което може да повлияе трайно на зрението.

В какво се състои лечението на херпес на очите?

Понастоящем не съществува лек за херпесната болест на очите. Въпреки това очен лекар може да предпише лекарства, които да облекчат симптомите на състоянието, докато отмине. Местоположението на очния херпес определя възможностите за лечение:

 

Клепачите
Възможно е да бъдат предписани локални мазила, като антивирусен или антибиотичен крем, които пациентът да нанася внимателно върху своите клепачи. Антибиотичните кремове няма да излекуват херпесната инфекция, но ще предотвратят навлизането на други бактерии в отворените области на клепача с мехури.

 

Външната част на очите
Ако очният херпес засяга само най-външните слоеве на окото, лекарят може да предпише антивирусни капки за очи или прием на перорално антивирусно лекарство, като ацикловир. Тези медикаменти помагат за намаляване на ефектите от вирусната инфекция и могат да намалят продължителността на симптомите.

 

Вътрешната част на очите
Ако херпесният вирус е засегнал по-дълбоките слоеве на окото, очен лекар може да предпише антивирусни капки за очи и перорални лекарства. Също може да бъдат предписани кортикостероидни капки за очи. Тези капки помагат за намаляване на възпалението на очите, но могат да доведат до повишено очно налягане.

В какво се състои превенцията на херпес на очите?

Тъй като херпесът на очите може да причини допълнителни инфекции, някои лекари препоръчват редовно приемане на антивирусни лекарства, за да бъде намален рискът от повторно развиване на херпес на очите.

 

Повтарящите се херпесни очни инфекции могат да доведат до по-голямо увреждане на очите, поради което е необходимо предотвратяването на повторната поява на заболяването. Възможно е специалист да препоръча на пациент да приеме антивирусно лекарство няколко дни преди операция, за да може да бъде предотвратен стресът от интервенцията да активизира латентния вирус.

 

Въпреки че няма лекарство за очен херпес, терапията може да намали продължителността на симптомите. При поява на повтарящи се очни инфекции или започване на изпитване на загуба на зрение, трябва да бъде потърсен офталмолог за оценка и съвет относно допълнителни лечения.

 

Референции:
1. American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus (AAPOS). Herpes eye disease
2. American Association of Orthodontists (AAO). What is herpes keratitis?
3. American Association of Orthodontists (AAO). Demystifying the ocular herpes simplex virus
4. Medical News Today. What does eye herpes look like?