Хепатит А е вирусна инфекция, която причинява възпаление и увреждане на черния дроб.

 

Вирусите нахлуват в нормалните клетки в тялото ви. Много вируси причиняват инфекции, които могат да се разпространят от човек на човек. Вирусът на хепатит А обикновено се разпространява чрез контакт с храна или вода, които са били заразени от изпражненията на заразено с хепатит лице.


 

Хепатит А е остра или краткосрочна инфекция, което означава, че хората обикновено оздравяват без лечение след няколко седмици.

 

В редки случаи хепатит А може да протече тежко и да доведе до чернодробна недостатъчност и необходимост от трансплантация. 

 

Хепатит А е по-често срещан в развиващите се страни, където санитарните условия са лоши и достъпът до чиста вода е ограничен. Заболяването се среща по-често в части от Африка, Азия, Централна и Южна Америка и Източна Европа.

 

Хората, които са по-склонни към развитие на хепатит А са тези, които:

  • Пътуват до развиващи се страни;
  • Имат полов контакт със заразено лице;
  • Използват наркотични вещества, дори и такива, които не се инжектират;
  • Хора, живеещи в места с лоши хигиенни условия.

Хората обикновено се възстановяват от заболяването без последващи усложнения. В редки случаи хепатит А може да доведе до чернодробна недостатъчност.

 

Чернодробната недостатъчност следствие на хепатит А е по-често срещана при хора на възраст над 50 години и такива със съпътстващо чернодробно заболяване.

 

Някои хора имат симптоми 2 до 7 седмици след контакт с вируса. Пациентите с хепатит А обикновено оздравяват без лечение само след няколко седмици.

 

В някои случаи проявите на заболяването могат да продължат до 6 месеца. Те включват потъмняване на урината, диария, отпадналост, треска, болки в ставите, загуба на апетит, гадене, повръщане, коремна болка и жълтеница.

 

Лечението на заболяването включва почивка, прием на много тености и храни с високо съдържание на витамини и минерали. В по-тежки случаи се предписват и медикаменти за облекчаване на симптомите.

 

Как може да намалите риска от инфекция?

Спазването на добра лична хигиена е основната точка от борбата със заболяването. Мийте ръцете си със сапун и топла вода винаги след като сте използвали тоалетната, след смяна на памперси, преди и след приготвяне на храна.

 

Когато посещавате страни от развиващия се свят пийте бутилирана вода. Използвайте същата и когато миете зъбите си, правите кубчета за лед и миете плодове и зеленчуци.