Хепатитът е възпаление на черния дроб, което се причинява от много фактори – лекарства, токсини, алкохол, вируси и други.
 
Какво трябва да знаем относно хепатита, причинен от хепатотропния вирус А (HAV).
 

Какво отличава инфекцията с хепатотропния вирус А (HAV)?

Няколко основни характеристики може да се уточнят от самото начало - HAV е типична чревна инфекция – влиза в графата на вирусните гастроентерити и като такава най-често поразява именно децата, които още нямат добре изградени хигиенни навици. Разпространението му е по фекално-орален път – чрез замърсени храна и вода – ситуация далече от споменатия по-горе „опасен“ стил на живот. И най-добрата новина – след боледуване обикновено няма дълготрайни последици, което, за съжаление, не може да се каже за вирусните хепатити B, C и D.
 

Как протича заболяването?

Инфектирането с вируса на хепатит А не може да се „предвиди“ – замърсените вода или храна, особено когато не са преминали термична обработка, могат лесно да ни срещнат с този причинител. Безсимптомното носителство също е сериозен фактор. Заболяването от него има определени периоди:
  • Инкубационен период – от 2 до 6 седмици;
  • Продромална фаза – тази на началните симптоми, продължава 2 до 5 дни. Болните се оплакват от слабост, лесна уморяемост, намален апетит, гадене, възможно е повръщане. Съобщава се за тежест в дясното подребрие и епигастриума, възможни са диария и оплаквания подобни на настинка от горните дихателни пътища, както и висока температура. В края на този период урината на пациентите потъмнява,а при кръвно изследване биха се установили повишени стойности на аминотрансферазите.
  • Иктерна фаза – тази на жълтеницата, протича за около 7 до 10 дни.Жълтеницата не е задължителна при HAV. Тя дори е необичайна при децата под 4-годишна възраст, среща се само при около 10% от тези между 4 и 6 години, но е честа при пациентите над 15-годишна възраст. Тя е лека в 50% от случаите, средно тежка в 25% от тях и тежка в останалите 25%.
NEWS_MORE_BOX
Дължи се на увреждането на черния дроб – той не успява достатъчно да обработва жлъчните пигменти и те попадат кръвообращението. Чрез него достигат кожата и допринасят за жълта ѝ окраска. Първоначално се вижда цветът по склерите и под езика, след това и по цялото тяло.
 
Появата на жълтеницата се съпътства с намаление до пълно изчезване на предишните оплаквания и субективно пациентът усеща подобрение. В зависимост от тежестта на жълтеницата може да се съпътства от сърбеж по кожата. Черният дроб се увеличава, а често също и слезката.
  • Възстановителен период – обикновено жълтеницата изчезва до 2 седмици след пика си. Пълното възстановяване на организма отнема 2 до 4-5 месеца.
  • HAV инфекцията не е безобидно заболяване и, макар и рядко, може да има усложнено протичане като например фулминантно – с бързо развитие на остра чернодробна недостатъчност; протрахирана форма – по-продължително задържане на оплакванията; релапс на симптомите – 1 до 3 месеца след началото на заболяването.

Как се поставя диагнозата?


Тя е клинико-лабораторна. Пострадалите обикновено са деца и описаният от родителите ход на заболяването насочват към лабораторно търсене на доказателства. При изследване на кръв още в първите дни на оплакванията може да се открие антитяло от клас IgM насочено срещу HAV. По-късно се появяват и такива от клас IgG, които осигуряват пожизнен имунитет на преболедувалия при следващи срещи с този вирус.
 

Какво е лечението? 

HAV-инфекцията е самоограничаващо се заболяване и лечението е симптоматично – хепатопротектори. Венозните вливания на разтвори и болничен престой са необходими при по-тежко протичане на заболяването. Не се препоръчват строгите диетични ограничения.