С напредване на възрастта започвате да изпитвате болка при дефекация, особено когато се оплаквате от затегнат стомах. Случва се да забележите и наличието на кръв, която е яркочервена. Хемороидите, когато са външни, сякаш не могат да изненадат с появата си. При всички случаи вече сте ги усетили като странна деформация на ануса. Състоянието често е придружено с парене и сърбеж. Наблюдава се и отделяне на секрет, което налага измиване за поддържане на лична хигиена, комфорт и спокойствие.
 

 

 


Хемороидите се забелязват, когато са външни – разполагат се около аналния отвор. Когато са вътрешни остават скрити от начало - намират се по дължината на ректума. Причиняват същите оплаквания - парене, дразнене и сърбеж. Вътрешните хемороиди пролабират от време на време, т.е. излизат извън ануса при напън, независимо от какъв характер – дефекация, физически усилия, раждане...  Докато хемороидите са все още новообразували се, се прибират от само себе си. С остаряването им пролабирането става често явление и изисква намеса.
При хемороиди кръвоизливът се наблюдава в края на дефекацията, а кръвта е ярка, артериална. Силата на кръвоизливът е различна. Той се появява в резултат на нараняването на хемороидите при движението на твърдите екстременти.
Наличието на хемороиди изисква повишени грижи за хигиената, тъй като това може  да доведе до инфектиране на мястото и възпаление на кожата.Хемороидите представляват разширения на кавернозните тела на прехода между артериалните и венозни съдове, които се намират в ректума и ануса. Ректумът е крайният участък на дебелото черво, другото му наименование е – право черво. Вътрешни хемороиди обикновено се развиват по страните на горната част на аналния канал и долната част на правото черво на три от четирите му страни, освен дясната, където се намират множество кавернозни тела.
 

 


Проблемът се появява след 20-годишна възраст и е широко разпространен сред населението. Наблюдава се тенденция към повишаване на честотата му. Причина за това се смятат заседналия начин на живот и обездвижването. Най-често хемороидите се появяват при хората, практикуващи професии с продължително седене.
 

 

 

Приема се, че образуването на хемороидите се дължи на хронична констипация. Напъните при затруднената дефекация създават условия на повишено налагане в прехода между артериалните и венозните съдове, получава се силен приток на кръв и затруднено отичане, което ги разширява.
 

 


Всяка физическа дейност, която води до напрежение в долната част на тялото, създава условия за поява на хемороиди. Раждането също.
Храненето, което влияе негативно на перисталтиката на червата, създава условия за поява на хемороиди. Консумацията на храни, които затягат стомаха, пикантни подправки и алкохол също увреждат изхода на червата. Хемороиди се появяват и при чести състояния на разстроен стомах и диария.
Някои научни студия откриват и наследствен фактор.Разглеждат се четири стадия на развитие на хемороидите. В началото на появата им се наблюдава само кървене от време на време. На втория етап се усеща тяхното пролабиране при дефекация. При напредване на процеса се получава често пролабиране и липсва спонтанност при връщането им. В последния, четвърти етап, хемороидите не могат да се приберат. Развиват се усложнения.


Втора част на материала