Хемороидите са социално-значим проблем, създаващ сериозен дискомфорт у пациентите. Негативното чувство се заражда от факта, че хемороидите причиняват дискомфорт при продължително заседяване. При хората, които стоят прекалено много време изправено, хемороидите също могат да създадат дискомфорт, който да се изразява в болка, поради триенето им в глутеусите. Хемороидите са венозни съдове в аноректалната област, които се развиват още при формиране на плода. Вследствие на богатото им кръвоснабдяване, разположение и много чувствително към травми място, включително склонност към набъбване и пролабиране през ануса, тези съдове са честа причина за оплаквания в аналната област. Водещите причини за развитие на хемороиди включват хроничен запек, заседнал начин на живот, затлъстяване, бременност, раждане, чернодробни заболявания, сърдечна недостатъчност, травми на гръбначния стълб, улцерозен колит и болест на Крон, рак на дебелото черво. Така също и като усложнение след анален секс. 
 
Хемороидите се разделят на два основни вида - вътрешни и външни. Вътрешните хемороиди се разполагат във вътрешността на правото черво и не могат да се доловят по субективен начин. Обикновено те протичат без данни за болков синдром и за тяхното присъствие може да се съди при наличие на кръв в изпражненията. В някои случаи, вътрешните хемороиди могат да пролабират през ануса и да станат видими. Външните хемороиди, от своя страна, са разположени под кожата, заобикаляща ануса. Те могат да се почувстват, когато се издуят и предизвикват сърбеж, болка или кървене при изхождане. Значителна силна болка настъпва, когато в разширените венозни съдове се образува кръвен съсирек, водещ до остра тромбоза на хемороидалния плексус. 
 

Кои са основните симптоми при развитие на хемороиди?

Основните симптоми за развитие на хемороидите са появата на аленочервена кръв след изхождане под формата на капки или ивици по хартията. Възможно е и развитието на болков синдром с остра и силна болка, която се развива най-често след тромбоза на венозните сплетения. Болката е най-силна между 48 и 72-ри час, като постепенно започва да намалява. При появата й, без обективни данни за тромбоза на съдовете, трябва да се насочи вниманието към вероятно развитие на локални фисури или анални абсцеси.
 
Друг чест симптом при хемороидална болест е усещането на чуждо тяло в областта на ануса, където най-вероятно се касае за наличие на пролабирали вътрешни хемороиди. Обикновено постоянен пролапс на хемороиди се срещат при 3-ти и 4-ти стадий на развитие на вътрешни хемороиди, което е категоричен белег и сигурен критерий за извършване на оперативна интервенция. Също така симптоми на заболяването могат да бъдат силен анален сърбеж и постоянни позиви за дефекация. 
 

Какви методи за лечение съществуват?

Най-добрият начин за немедикаментозно овладяване на хемороиди е прилагането на топли седящи бани. Така се подпомага венозният оток на кръв от хемороидите и се овладява състоянието на пролапс и болка, а също така намалява и вероятността за развитие на тромбоза. Важно в терапевтичния план е провеждането на хранителни диети, с които да се увеличи вноса на фибри с храната. Те създават предпоставка за образуване на течно-кашави изпражнения и редуциране риска от развитие на хемороиди. Препоръчва се и повишаване на физическата активност, както и прием на лаксативи с цел омекотяване на изпражненията. Възможно е и прилагането на локални кремове и гелове за успокояване на симптомите, както и антикоагулантни унгвенти за намаляване риска от тромбоза.
 

Банд-лигирането, склеротерапията и инфраред коагулацията


NEWS_MORE_BOX
 
Оперативните техники се прилагат при неуспех на консервативната терапия. Банд-лигирането по Рубер е процедура, която се извършва в амбулаторен порядък. Прилага се най-често при хемороиди във втори и трети стадии, но се счита като недостатъчно сигурен и дефинитивен при по-усложнената форма на хемороиди. Банд-лигиращата техника представлява метод, при който се поставя еластичен пръстен в основата на хемороидалния възел. По този начин се прекратява кръвотока, хемороидалната тъкан некротизира и отпада в рамките на 2-3 дни. Методът е умерено болезнен, но с помощта на локални анестетици, болката се свежда до минимум. Самата оперативна техника може да е съпроводена от леко кървене при самото отпадане на хемороидалните възли или при поставянето на еластичния пръстен. Предвид болезнеността при процедурата, хирурзите предпочитат да прилагат банд-лигиране само при вътрешни хемороиди, защото тяхната структура е лишена от нервни окончания за болкова стимулация. След отпадане на некротичния участък се появява малък цикатрикс в областта на ануса, който заздравява до 20 дни. Техниката банд-лигиране е противопоказана при пациенти, които са подложение на хронично лечение с антикоагуланти и антиагреганти, поради риск от кървене, или при имуносупресирани пациенти.
 
Като по-успешна в съвременен аспект се явява техниката на склеротерапията. На практика се получава втвърдяване и отпадане на излишните венозни структури посредством инжектиране на склерозиращ агент - най-често фенол. На мястото на отпадналия дефект се образува цикатрикс от съединителна тъкан. Прилагат се и някои термичнодействащи техники. Такава например е електрокоагулацията или наричана още електрокаутеризация. Използва се инфрачервена радиация, лазерна хирургия или криооперация. Този метод е приложим при малките етапи в развитие на хемороидите - първи и втори стадии. Методът не се прилага при хемороиди в трети и четвърти стадий, поради риск от кървене и почти 70% шанс за рецидив.
 
За модерна техника се счита и използването на механичен съшивател при модела Лонго. Методът представлява оперативно прекъсване на кръвоснабдяването в областта на хемороидалните вени и отстраняване на самите хемороиди. За целта се изрязва и част от лигавицата чрез уред наречен стаплер - хемороидален ушивател. С негова помощ се прави циркулярен разрез на два сантиметра над аналния канал, което позволява да се отделят хемороидите. В етап на рязането, апаратът поставя два реда със скоби, които помагат после отделените лигавици да се съчленят, за да се възстанови нормалната анатомична структура на правото черво и да се възстанови физиологичният пасаж на дебелото черво.
 
Методът на Лонго е по-полезен за пациентите, защото скъсява времето за операция. Възстановяването в постоперативния период обикновено е в рамките на три-четири дни. Болката в следоперативния период е минимална, а работоспособността се възстановява изключително бързо. Другите позитиви на метода Лонго са чисто естетически и в здравословен аспект - намалява се средно с 15% рецидивимостта на хемороидите.