При наличие на кръв в урината (хематурия) се изисква консултация с лекар без отлагане, тъй като това е сериозен симптом.

Кръв в урината може да има при песъчинки или камъче, които са наранили лигавицата на пикочните пътища. Това само по себе си не е страшно, но изисква изследвания.


Често кръвта в урината е признак на тежко заболяване на бъбреците и налага медицинска помощ.


Кръвта може да е в количество, което да промени цвета на урината. При наличие на кръв в урината се откриват червени кръвни клетки или еритроцити в нея.

Когато има наличие на кръв в урината, тя е с различно оцветяване: от червен цвят (когато източникът на кръвотечението се намира в края на отделителната система), с цвят на розова вода, подобно на тази при миене на месо, до тъмен, кафяв цвят подобен на чай (когато произхожда от по-горните отдели).

При отделяне на кръв в урината обикновено се изпитват болки по време на уринирането, което в повечето случаи е признак на възпаление на пикочния мехур и камъни в него. Ако няма болка, а урината е с друг цвят, то това може да е признак на рак на пикочния мехур и бъбреците. Съсиреците кръв в урината сочат за кръвоизлив в бъбреците и бъбречните легенчета.


Хематурията е един от първите признаци на пороци при развитието, заболявания и травми на органите на пикочо-половата система. Различават се същинска хематурия, когато се откриват елементи на кръвта, и псевдохематурия – тогава оцветяването на урината се дължи на примеси на пигменти (при отделяне на на хемоглобин през урината), на страничен ефект на медикаменти и др. Във втория случай не се откриват еритроцити.


Взависимост от източника на кръвотечение се различават инициална, терминална и тотална хематурия. При инициална хематурия кръв се съдържа само в началната порция урина, което означава, че е засегната задната уретра или простатата.

При терминалната кръв се появява в последната порция урина, кървенето произхожда от пикочния мехур.

При тоталната хематурия са засегнати бъбреците.
Безболезнената тотална хематурия често е признак на тумор в отделителната система.

Кървене от уретрата между микциите се наблюдава при травми или тумор на уретрата.


Причините за наличие на кръв в урината са различни. Могат да се дължат на прерални заболявания. В това число хронични инфекциозни заболявания като ендокардит, малария; на остри състояния при скарлатина, морбили, бруцелоза, ревматизъм и др.; както и на заболявания на кръвта, при които се нарушава кръвосъсирването (хемофилия, левкемия) и лечение с антикоагуланти и други медикаменти като хепарин, сулфаномиди, салицилати и барбитурати.

Хематурия се наблюдава и при ред бъбречни заболявания - гломерулонефрит, пиелонефрит, нефролитиаза, бъбречна туберкулоза, интерстициален нефрит, поликистоза и др. Среща се  и при  постренални заболявания: литиаза, хеморагичен цистит, тумори на простатата или пикочните пътища.


Хематурията може да е случайна или самостоятелно оплакване. При всички случаи се налагат изследвания. Като начало се предприема общ анализ на урината, който потвърждава или не наличието на кръв. След това се определя числото на еритроцитите.
Еритроцитите се класифицират. Провеждат се изследвания за инфекции.


Общият анализ на кръвта ще помогне да се изясни вида на промените в отделителната система (възпаление, туморен процес и др.)

Прави се биохимичен кръвен анализ за наличие на продукти на обмяната на веществата и нарушаване функциите на вътрешни органи.

Предприема се ултразвуково и рентгеново изследване, при необходимост и биопсия, за да се изясни причината за хематурията.

Локализирането на кръвотечението може да се установи при диагностично изследване – цистоскопия.


Основното лечение зависи от вида на заболяването, причинило хематурия. При високо съдържание на кръв в урината могат да се назначат препарати за спиране на кръвоизлива.