Какво представлява хемангиомът?

Хемангиомът представлява доброкачествен тумор, съставен от кръвоносни съдове. Има много видове хемангиоми и те могат да възникнат по цялото тяло, включително  - кожата, мускулите, костите и вътрешните органи. Повечето хемангиоми се появяват на повърхността на кожата или под нея. Те често се развиват по лицето и шията и могат да варират значително по цвят, форма и размер.

Тъй като хемангиомите много рядко стават злокачествени, повечето не изискват медицинско лечение. Въпреки това, някои от тях могат да засегнат външния вид на човек и много хора търсят лекарска намеса по козметични причини. В повечето случаи при хемангиом лечението не включва операция. Случаи, когато може да се наложи хирургическа намеса, включват тумори, които са се появили дълбоко в мускулите или костите или тумори по кожата, които причиняват проблеми със зрението, дишането или храненето.


Хемангиом се появява, когато малки кръвоносни съдове започнат да се множат с абнормна скорост и да образуват маса или бучка. Възможно е да се появят повече от един.

 

Видове хемангиоми

Има няколко вида хемангиоми, това са някои от по-често срещаните:

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Капилярен хемангиом - това е най-често срещаният тип. Той се състои от малки капиляри, които са с нормален размер и диаметър, но са голям брой. Тези капиляри образуват плътно опакована група, обединена от тънка съединителна тъкан. Когато се развиват в кожата, капилярните хемангиоми често се наричат „повърхностни”. Поради близостта си до повърхността на кожата, обикновено имат по-светло червено оцветяване. Могат да бъдат малки или големи, да бъдат с равна повърхност, повдигнати или изпъкнали като възел. Някои се развиват като гъбеста маса ("дифузен хемангиом" или "ангиоматоза"), която може да покрие цял крайник.
  • Кавернозен хемангиом -  За разлика от капилярния хемангиом, кавернозният се състои от по-големи, разширени кръвоносни съдове. Те не са толкова плътно опаковани, колкото при капилярните, а пространствата (каверните или "пещерите") между тях са пълни с кръв. Когато се развиват в кожата, кавернозните хемангиоми често се наричат „дълбоки” и понякога се появяват първо като синкав оток под кожата. Подобно на капилярния, този вид хемангиом също варира значително по размер.
  • Комбиниран хемангиом - някои хемангиоми са комбинация от капилярни и кавернозни.
  • Смесен хемангиом - Състои се от елементи на съдов тумор, както и лимфоидна, нервна или съединителна тъкан. Към тази разновидност се отнасят ангиофиброми, ангионевроми, хем-лимфангиоми. Този тип тумори изглеждат доста различно, в зависимост от възможните комбинации на туморни клетки от различен тип. Клиничните им прояви зависят от комбинацията на различни тъкани. Специалистите предпочитат да ги разглеждат като отделен подвид – самостойна патология, която притежава някои черти на съдовите тумори.
  • Рацемозен хемангиом - това много рядък вид хемагиом. Разположен е по окосмената част на главата и крайниците. Обикновено този подвид се отнася към кавернозните.
  • Лобуларен капилярен хемангиом (пиогенен гранулом) - Проявява се под формата на червени подутини, които често се появяват по лицето и ръцете. Тъй като съдържат голям брой кръвоносни съдове, те кървят лесно - често само при лек контакт. Този тип хемангиом понякога се нарича "тумор на бременността", тъй като често се появява по време на бременност, обикновено в носа и устата.
  • Хемангиомите на кожата са чести при кърмачетата - те представляват 7% от всички доброкачествени тумори в ранна детска възраст. Понякога възникват при раждането, но най-често се появяват през първите седмици или месеци от живота. Повечето хемангиоми при кърмачета са капилярни, въпреки че се появяват и кавернозни и смесени. Момичетата са засегнати малко по-често от момчетата.
  • Въпреки че хемангиомите на кожата са най-срещаните, те могат да се развият и в други органи и тъкани, включително мускули и кости. Хемангиомите в мускулната тъкан могат да се развият по време на всяка възраст, най-често се срещат при деца. Капилярните засягат мускулите по-често, отколкото кавернозните и комбинираните. Всеки мускул може да бъде засегнат.
  • Хемангиомите на костите обикновено се развиват в черепа или в гръбначния стълб и са най-чести при хора на възраст между 50 и 70 години. Капилярните и кавернозните са най-често срещаните хемангиоми при костите. Те могат да растат на повърхността или по-навътре в костта. Тъй като обикновено не причиняват симптоми, тези тумори често се срещат случайно - когато рентгеново изследване се използва по други причини.
  • Рядко хемангиомите могат да се развият и във вътрешни органи. Най-вече в черния дроб и червата. Подобно на тези при костите и тези във вътрешните органи, често се срещат случайно по време на изследване за други цели. Освен ако не причиняват оплаквания, не изискват лечение.

 

Хемангиомите често се бъркат със съдови малформации, които представляват вродени нарушения в развитието на съдовете с наличие на патологична връзка между артериите и вените.