На инфекция с хеликобактер пилори често се държи стомашно-чревен дискомфорт като гадене, тежест в стомаха след хранене, оригване. Тя се смята за основен виновни за язвата. Засяга стомаха и дванадесетопръстника. Бактерията е доста агресивна, тъй като отделя доста токсини при дейността си, с които уврежда лигавицата на вътрешните органи. Вследствие на това се развиват и възпаленията, които се свързват с гастрит и язва.


Коварството на бактерията се крие в това, че за разлика от много други, вирее в киселата среда на стомаха, дори напротив, тази среда е благоприятна за нея. Приспособима е към външните условия и се закрепва устойчиво за стените на вътрешните органи. Оцелява с ограничен достъп на кислород и е способна дори да променя формата си...


Вероятно заради всички тези качества бактерията е открита толкова късно, през 1982 г. от австралийските учени Бари Маршал и Робин Уорън, които през 2005 г. получават Нобелова награда за работата си.Така че вече е известно, че язвата и гастритът, освен на неправилно хранене и генетична предразположеност, могат да се дължат на бактериална инфекция.


Неприятното е, че заразяването може да стане по най-банален начин – чрез ползване на една лъжица или чаша със заразен човек, а това е бактерия, която се намира при 85% от хората без задължително да има изява на някаква симптоматика. Предава се по въздушно-капков път при кашляне и кихане, чрез целувка и други секрети.


При попадането си в стомаха хеликобактер пилори отделя веществото уреаза, което и дразни лигавицата. Последва защитна реакция на организма – повишаване отделянето на стомашна киселина и ензима пепсин, които биха могли да унищожат действително друг агресор, но не и този. В резултат на повишената киселинност обаче се получава неща като ефект на бумеранга започват да се разяждат стените на произвеждащия я орган. Тогава и се оплакваме от дискомфорт и болка в стомаха. От токсините на бактериите се е получило разграждане на слузта, покриваща стомашната лигавица, при контакт на стомашната киселина и храносмилателните ензими на тези места се получават язви.


При някои се получава обратен ефект – стомахът започва да отделя по-малко стомашна киселина, което пък води до гастрит и проблеми с храносмилането въобще.


Неприятните факти не свършват дотук – хеликобактер пилори освен това отделя и токсини, които предизвикват имунна реакция на организма и възпаление на стомашната лигавица.

NEWS_MORE_BOX

 


Има случаи, в които имунната система се справя в инфекцията и не се стига до язва и гастрит.

Симптомите, които налага консултация със специалист, са:

 

  • Болка в областта на стомаха след хранене;
  • Оригване, както и връщане на стомашно съдържимо, включително само киселини, миризма и вкус, обратно в хранопровода и устата;
  • Гадене, особено повръщане;
  • Образуване на газове и "къркорене" на корема;
  • Променливост във функционирането на чревния тракт – поява на запек, който се редува с диария от време на време;
  • Трудно преглъщане, нарушен апетит, отслабване;
  • Наличие на кръв в изпражненията или повърнатата маса.


Облекчаването на състоянието и терапията въобще няма как да се постигне без да се установи редовен и балансиран режим на хранене. Оплакванията са свързани и с хранене, при което се набляга основно на месните продукти.


Лечението – унищожаването на хеликобактер пилори – зависи от компетенциите на гастроентеролога.